Tørr og varm høst i Nord-Norge

Nord-Norge fikk en oktober som ble både varmere og tørrere enn normalen. Mens det i Bergen nesten ble registrert regnrekord denne måneden.

 

Mens lavlandet østafjells og omtrent hele Nord-Norge i oktober har hatt det varmest i forhold til det normale, har de nordlige strøk av Østlandet, indre strøk av Agder og det aller meste av Vestlandet hatt en oktober litt kjøligere enn normalt.

- Østafjells og i Nord-Norge har hatt én til to grader varmere enn normalen, mens Østlandets fjellstrøk, indre Agder og Vestlandet i oktober har hatt temperaturer opptil halvannen grad under det normale, forteller værstatistiker Bernt Lie i Bærum til NTB.

Definert ut fra middeltemperaturen i oktober, har det vært mildest langs sørlandskysten og i ytre Oslofjord. Den absolutte høyeste temperatur ble 18,2 grader - målt i Fiskåbygd på Sunnmøre 8. oktober - mens den laveste temperatur på minus 18,5 ble målt ved den nyopprettede målestasjonen ved Sandhaug Turisthytte på vestsiden av Hardangervidda.

Rikelig nedbør I
Også på nedbørsfronten kan oktober karakteriseres som variert. Mens det fossregnet særlig på Vestlandet, var det flere steder ikke mer enn 10 mm. nedbør i Nord-Norge.

- Over 700 mm. ble registrert på de våteste stedene i Sogn og Fjordane og i Hordaland, sier Lie, som trekker fram værstasjonen Takle i ytre Sogn. Her toppes nedbørsstatistikken med 725 mm, som er hele 78 prosent mer enn den lokale oktobernormalen.

- Akkurat her er årets oktober blitt den våteste siden 1995, og alt i alt den våteste siden målingene i Takle begynte i 1950, sier Lie.
Stort sett på hele Vestlandet kom det mellom 50 og 100 prosent mer enn normalt. Ikke minst gjelder det Bergen, sier Lie.

- Bergenserne fikk 494,5 mm nedbør, mot det normale 271 mm. Det er bare oktober i 1995, 1993 og 1967 som det siste hundre år har vært enda våtere, sier han.

Rikelig nedbør II
Også i Nordland og over store deler av det østafjelske var nedbøren siste måned mer enn hva folk kaller rikelig. I Halden var Prestebakke værstasjon bare millimeterne unna for å ha tatt imot det dobbelte av normalen - 224,2 mot det normale 113 mm.

På Blindern i Oslo kom det 130,3 mm, som er 55 prosent mer enn det normale.
- Her, og i likhet med det meste av det østafjelske, har årets oktober vært den våteste siden rekordhøsten 2000, sier værstatistiker Bernt Lie til NTB.