Hagens datter får kjøpe gård likevel

Milliardæren Stein Erik Hagens datter Caroline Marie (23) får likevel kjøpe Øvre Vilberg gård i Sørum kommune.

 

Kjøpet ble endelig godkjent av landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fredag.
Årsaken til at handelen måtte helt til topps i departementet, er at Caroline Marie Hagen ville betale 10 millioner kroner mer enn hva Statens Landbruksforvaltning mente var en riktig pris for den kulturhistoriske eiendommen i Akershus. Det skal nemlig ikke være mulig å betale ekstra for å sikre seg historisk sus, mente byråkratene.

Må bevares
Landbruksministeren forklarer hvorfor han kom til en annen konklusjon i behandlingen av anken til departementet:
- I denne helt spesielle saken må samfunnets interesse i å bevare de særdeles store kulturminneverdiene på eiendommen veie tyngre enn de samfunnsinteresser som knytter seg til prisreguleringen på landbrukseiendommer. Jeg mener at kjøper vil kunne sikre eiendommens kulturhistoriske verdier for fremtiden, og også sikre den som landbrukseiendom, sier Brekk.

Ekstraordinært
Hovedbygningen på gården er fra 1771 og ble fredet allerede i 1924.
- Den er tatt godt vare på av de siste generasjoners eiere. Med de omkransende bygningene, tunet og parkanlegget fremstår Øvre Vilberg gård som et helt spesielt verdifullt kulturminne, sier Brekk.
Landbruksdepartementet påpeker at «det kreves stor interesse og ressurser utenom det vanlige for å kunne ta vare på bygningene på eiendommen».
Brekk understreker at saken er helt spesiell, og at avgjørelsen ikke betyr at prinsippene for priskontroll i konsesjonssaker er endret.