Husbanken er viktig

Det har vært mange anslag mot Husbanken opp gjennom årene. Men gang på gang har det vist seg at når det virkelig røyner på, da er Husbanken god å ha for å kunne opprettholde boligbyggingen. Mange har ment at de private bankene uten problemer kunne ha tatt over Husbankens rolle, men det som skjer i disse dager viser at det ikke er så enkelt. Det skal bli interessant å se hva som skjer når statsråd n nå vil ta en sterkere styring av banken. Vårt forslag er at rammene til Husbanken utvides som en del av regjeringens krisepakke.

 

Statsbudsjettet for 2009 har en tydelig boligsosial profil, med utvidelse av bostøtten, økt satsing på kommunale utleieboliger og tydelig prioritering av startlånet. Da statsbudsjettet ble lagt frem kom Husbanken med en uttalelse om at banken er svært positiv til utvidelsen av bostøtten, og banken forventer at kommunene følger opp ved å utnytte det økte handlingsrommet de får gjennom innsparinger på sosialhjelp og kommunal bostøtte til å framskaffe flere kommunale utleieboliger.

Byggenæringen bør være en viktig støttespiller for Husbanken. Næringen er også en medspiller. Mange boligprosjekter kan videreføres og nye prosjekter kan bli realisert takket være lånetilsagn fra Husbanken. Lånene til Husbanken er også til å leve med i en urolig tid.