Færre gratiskvoter til gasskraftverket på Kårstø

Gasskraftverket på Kårstø får færre vederlagsfrie klimakvoter enn regjeringen først ønsket å gi.

I forslaget til endringer i kvotesystemet kutter regjeringen i gratiskvoter til gasskraftverket til Naturkraft på Kårstø med rundt to tredeler. For den ikke landbaserte olje- og gassindustrien blir vedtaket om ikke å tildele gratiskvoter opprettholdt.

Forslaget til endringer i klimakvoteloven kommer for å harmonisere systemet med innvendingene fra EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Norges Naturvernforbund er naturlig nok fornøyd med innstramningen, selv om forbundet helst hadde sett at det ikke ble tildelt gratiskvoter i det hele tatt.
- Vi skulle ønske at det ble en slutt på tildeling av gratiskvoter. At regjeringen nå reduserer tildelingen av gratiskvoter, er en sårt trengt innskjerping av kvotesystemet, sier leder Lars Haltbrekken.

Gasskraftverket på Kårstø skulle etter planen få tildelt kvoter tilsvarende 80-83 prosent av de forventede utslippene ved normal drift. Endringsforslaget innebærer at kraftverket vil få tildelt om lag 320.000 kvoter vederlagsfritt per år i perioden fra 2008 til 2012.

En kvote tilsvarer retten til å slippe ut et tonn CO2.