Kritisk til hastevedtak om arveavgift

Skattebetalerforeningen er kritisk til at regjeringen planlegger å innføre skjerpede arveavgiftsregler for bedrifter gjennom et hastevedtak i Stortinget kommende uke.

 

- Regjeringen foreslår hasteendringer for å hindre tilpasninger til de nye reglene. Men de som har hatt skatterådgivere har hatt god tid til å tilpasse seg, for endringene ble varslet allerede i fjorårets statsbudsjett. Dermed er det små bedrifter uten juridisk ekspertise som rammes hardest av de nye reglene, sier advokat Trond Olsen i Skattebetalerforeningen.

Hast
Han regner med at forslaget om endringer i arveavgiftsreglene ved overføring av aksjer og andeler i ikke-børsnoterte selskaper blir tatt opp i Stortinget tirsdag.
Skattebetalerforeningen har vært i kontakt med opposisjonspolitikere som er kritiske til hastverket, men Olsen regner med at endringen blir vedtatt og gjort gjeldende fra samme dag, 14. oktober. De øvrige forslagene til endringer i arveavgiften og andre endringer som er lagt fram i budsjettet vil gjelde fra 1. januar.

Redusert rabatt
Regjeringens forslag er å skjerpe arveavgiftsgrunnlaget ved overføring av verdiene i bedrifter.
Etter dagens regler gis det en rabatt på 70 prosent av verdien før arveavgift beregnes. Nå reduseres rabatten til 40 prosent og det settes et tak på 10 millioner kroner for rabatt. Ut over dette beløpet skal det betales avgift av 100 prosent av verdien.

- Reglene for verdsetting av unoterte aksjer og andeler i bedrifter ble innført i 1992. De har vært gunstige, og regjeringen varslet endringer i fjor. Derfor har mange som ønsket å tilpasse seg gjort det, sier advokat Trond Olsen. Han har ikke merket noe rush de siste dagene av bedriftseiere som ønsker å overføre verdiene før reglene trer i kraft.

Lavere avgifter
For folk flest er de øvrige endringene i arveavgiftsreglene viktigere. Det foreslås store endringer neste år.

Fribeløpet går opp fra 250.000 kroner til 470.000 kroner og laveste avgiftssats senkes fra 8 til 6 prosent ved overføring mellom foreldre og barn. Høyeste sats går ned fra 20 til 10 prosent. Dessuten skal ikke høyeste sats slå inn før arven er oppe i 800.000 kroner. I dag er innslagspunktet 550.000 kroner.
I motsetning til reglene for bedriftsbeskatning trer disse endringene i kraft fra 1. januar 2009. De nye satsene gjør det svært lønnsomt for de fleste å vente med å gjennomføre arveoppgjøret til neste år.