Flere nybygg radonsikres

Etter flere år med synkende radonsikring av nybygg, er trenden nå i ferd med å snu. Hittil i år er det solgt 13 prosent mer radonsperre enn på samme tid i fjor, melder byggevareleverandøren Icopal. Økt lokal oppmerksomhet om en av de desidert farligste inneklimakildene, listes opp som hovedårsak.

 

- Det er svært gledelig at flere nå velger å sikre nybyggene sine mot radonfaren. I et fallende byggemarked betyr dette at det er en sterkt økende bevissthet om radon blant nordmenn, uttaler markedsdirektør Geir Haugersveen.

I februar meldte Icopal om en dramatisk salgsnedgang på 20 prosent siden 2005. Dette på tross av at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden. Nå øker imidlertid salgstallene igjen, og særlig i områder som er kjent for å ha mye radon -Akershus og Oslo-regionen (57 prosent), Rogaland (38 prosent) og Hordaland (35 prosent).

- Vi har det siste året sett at problematikken har blitt løftet på lokalt nivå godt hjulpet av regionale og lokale medier, og det ser ut til å hjelpe. Det viser seg at folk tar problemet på dypt alvor når de gjøres oppmerksom på farene radon representerer, sier Haugersveen.

Radon er den viktigste årsaken til lungekreft etter røyking. Beregninger Statens strålevern har gjort tyder på at radon i boliger er medvirkende til om lag 280 dødsfall per år, eller tilsvarende det samlede dødsfallet i trafikken.

En radonsperre er en polyethylenmembran som støpes inn i kjellergulv eller dekke på nybygg. Kostnaden for en gjennomsnittlig enebolig er i underkant av 10.000 kr, der membranen erstatter fuktsperren. Dette er et rimelig tiltak som effektivt beskytter mot den livsfarlige gassen, og som er enkel og hurtig å legge. Det er dessuten en rimelig livsforsikring fremfor kostnadskrevende tiltak etter at bygget er oppført. Likevel tyder salgstall på at kun en marginal andel av nybygg utstyres med radonsperrer.