Regjeringen forberedt på økt ledighet

Regjeringen har økonomisk handlefrihet til å sette inn tiltak om arbeidsledigheten her i landet skulle øke kraftig, mener arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

 

Statsråden understreker at Norge er bedre rustet enn de aller fleste andre land til å møte ettervirkningene av den internasjonale finans- og bankkrisen. Han innrømmer likevel at om resten av verden skulle oppleve et alvorlig økonomisk tilbakeslag, så vil også norske arbeidsplasser bli rammet.

- Et langvarig internasjonalt tilbakeslag vil påvirke oss fordi vi har en veldig eksportrettet industri. Da tenker jeg ikke først og fremst på olje og gass, der aktiviteten fortsatt vil være høy. Like viktig for sysselsettingen er alt det som blir produsert av fisk, aluminium, papir og hva det måtte være, sier Andersen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Han slår fast at regjeringen har handlingsrom til å sette inn tiltak for å øke aktiviteten om etterspørselen skulle blir for svak.

- Realøkonomien i Norge er veldig god, men skulle vi få sterkt redusert aktivitet, for eksempel innen bygg og anlegg, så har vi mulighet til å øke aktiviteten på den siden, sier Andersen.

Førstkommende tirsdag legges statsbudsjettet for neste år fram.
- Det er et budsjett som er godt tilpasset den økonomiske situasjonen vi nå befinner oss i, sier arbeids- og inkluderingsministeren.