Uro kan tvinge renten ned

Norges Bank kan komme til å sette ned styringsrenten raskere enn ventet, dersom uroen i finansmarkedene fortsetter. Dette sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

I en nettprat i regi av Aftenposten sier Bruce at uroen gjør det stadig dyrere for bankene å hente inn penger i markedet, en kostnadsøkning som bankene sender videre til privatkundene. Denne utviklingen forsterkes for hver dag som går uten at forholdene normaliseres i USA.

Noteringer i det internasjonale rentemarkedet tirsdag viste at pengetørken tiltar og at finansinstitusjonene sitter på pengene snarere enn å låne dem til hverandre. De som får dagslån, betaler rekordhøye påslag som resultatet av den allmenne usikkerheten.

Overskygger
Bruce sier til TDN Finans at de korte pengemarkedsrentene er gått kraftig opp og at de fullstendig overskygger solide økonomiske nøkkeltall både internasjonalt og i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn er forsiktigere med å ta opp lån enn på lenge, og at veksten ikke har vært så lav siden 2000.
- Markedene fungerer ikke, og det smitter over på Norge. Problemene er store, for å si det forsiktig, sier Bruce.

Nyhetsbyrået Bloomberg melder at pengemarkedsrentene for de korteste lånene er skutt i været siden Kongressen i USA stemte ned redningspakken mandag. Det er nesten ingen handel, ikke noe fungerende marked eller noen som tilbyr lån.

Kortsiktig finansiering har tørket opp, og det er snart bare sentralbankene som tilbyr kontanter.

Trygt på bok
Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier at folks sparepenger står trygt i norske banker, som han betegner som solide.

- Finanskrisen vil nok dempe etterspørselen etter råvarer og derfor senke prisene. Inflasjonen i Norge vil ikke løpe løpsk. Vi får nå en demping av den økonomiske veksten, sa Gjedrem i en nettprat med leserne på VG Nett tirsdag.
Sentralbanksjefen slo fast at bankenes inntjening er god og at tilgangen på innskudd er solid. Han viste til at banker som er medlem i Bankenes Sikringsfond, garanterer for inntil 2 millioner kroner av hver kundes sparepenger.

- Dersom tilliten til en bank svekkes, vil innskytere og de som har lånt penger til banken, trekke ut midlene sine. Da blir det raskt behov for slike redningsaksjoner som vi har sett i flere land. Men norske banker er solide og har tillit, svarte Gjedrem på spørsmål om kundene vil få et forvarsel dersom en norsk bank skulle gå over ende.