Kommunene driver med lånefinansiert børsgambling

Norske kommuner driver med lånefinansiert gambling på Oslo Børs, mener professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

 

Nye tall fra Verdipapirsentralen (VPS) viser at kursraset hittil i år har påført norske kommuner et tap på 6 milliarder kroner på enkeltaksjer som er direkte eid av kommuner og notert på Oslo Børs.

I tillegg har de fleste kommunene med store aksjeporteføljer også stor lånegjeld. NHH-professoren kaller dette lånefinansiert gambling.

- For meg ser dette ut som lånefinansiert gambling, og slikt bør kommuner holde seg langt unna. Får kommunene store inntekter fra salg av kraftselskap, bør det første de gjør være å betale ned på lånene, sier Johnsen til Nationen.
Ifølge Statistisk sentralbyrå har kommunene 12,6 milliarder kroner plassert i aksjer og aksjefond. I tillegg har kommunene eierposter i børsnoterte enkeltaksjer. Johnsen mener kommunene bør få stå fritt til å investere i aksjer, men han er kritisk til måten det blir gjort på, og at aksjekjøpene skjer når de samme kommunene har stor lånegjeld.

- Kommunene bør heller betale ned på lånene enn å kjøpe aksjer for pengene. Eneste unntaket burde være hvis de skulle bruke pengene til investeringer i nær framtid, men da burde de heller sette pengene i banken i mellomtiden, sier Johnsen.

Johnsen tror kommunene gjennom aksjekjøpene forsøker å få både i pose og sekk, men sier at avkastning på aksjer ikke er bedre enn å ha pengene i banken.