Bred nedgang på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sank onsdag med 2,65 prosent til 394,20 poeng etter en dag preget av frykt for fortsatt nedgang for olje- og oljerelaterte aksjer.

Et fat nordsjøolje omsettes nå for drøyt 106 dollar mens amerikansk WTI-olje som vanligvis noteres et par dollar høyere, ligger på 107,5 dollar. Uansett er prisen historisk meget høy, men det hjelper lite når bortskjemte investorer i uker og måneder har forholdt seg til en helt usedvanlig høy pris på mellom 130 og 150 dollar.

Mens de fleste børser preges positivt av fallende oljepris, er tilfellet det motsatte i Oslo. Samtidig slår den globale stagnasjonen like sterkt inn i Oslo som andre steder. Flere og flere investorer preges også av den særegne norske evnen til elendighetsbeskrivelser som hver dag møter dem i aviser og på norske nettsteder.

Typisk for stemningen er for eksempel at it-selskapet Opera mandag la fram rekordhøye tall for deretter å falle kontinuerlig med over 15 prosent på tre dager. Årsaken skal være frykten for at den vellykkede nettleseren nå får en konkurrent i Google.

Det er også typisk for den uforutsigbare Oslo-børsen at det på en dag med fallende oljepris er tre it-selskaper som topper taperlista, for øvrig sammen med miljøselskaper som Repant og Rec.

Samtidig kan miljøverstingene i flybransjen glede seg over stadig nye oppganger, og dagens vinner var oljemyggen Questerre Energy som heller ikke er spesielt godt kjent for sitt miljøarbeid i hjemlandet Canada.