Frilagt betong som arkitektonisk element

Det blir mer og mer vanlig å bruke frilagte betongoverflater som designelement.

Frilagt betong kan defineres som betong med en overflate som ivaretar en designmessig funksjon, og ved hjelp av forskalingen gis et bestemt utseende. De høye kravene til frilagte betongoverflater stiller samtidig høye krav til det anvendte forskalingsmaterialet. Ikke minst er forskalingsoverflatenes beskaffenhet og renhet avgjørende for det endelige resultatet.

Kvaliteten på frilagte betongoverflater påvirkes av mange faktorer: Både betongresepten, leggingen og komprimeringen av betongen, mengden og sammensetningen av slippmiddelet, vær- og omgivelsesbetingelser, og forskalingsoverflatens beskaffenhet og sugeevne har betydning for det endelige resultatet.

I Polen leverte Hünnebeck for eksempel forskalingsmaterialer til byggingen av den nye Miejski-stadionen i Kielce - Polens mest moderne fotballstadion. Tribunene har heldekkende tak og 15.550 seter fordelt på to etasjer.

I Sverige ble forskalingssystemer fra Hünnebeck brukt i forbindelse med byggingen av det nye kunstmuseet i Kalmar og Konserthuset i Uppsala.

Det er ikke bare den synlige overflaten på betongelementene - enten den er ru, glatt eller strukturert - som bidrar til det visuelle uttrykket. Også antall element - eller kontraksjonsfuger og staghull kan utnyttes som designelement.

Det planlegges pre-sist hvilke materialer som egner seg best for å oppnå det ønskede resultatet og sikre individuelle løsninger.