Hvitt takbelegg energisparende


For første gang i Norge er det lagt ut Derbigum Brite som er et hvitt takbelegg. Det skjer nå på en funkisbolig i Gjøvik. Det å legge hvit i stedet for svart belegg gjør at overflatetemperaturen en god norsk sommerdag halveres - fra 80 til 40 grader.

 

- Jeg er overbevist om at dette blir en suksess også i Norge, sier Sverre Nypan i Eurotak AS til Byggeindustrien. Vi har nå forespørsler fra en rekke byggherrer som arbeider med signalbygg. Der vi først kan få noen mengder av dette belegget er nok på bankbygg og tilsvarende bygg andre bygg hvor man tenker miljø og energisparing i alle ledd, sier han.

Mange fordeler
- Når overflatetemperaturen reduseres, vil belastningen på takkonstruksjonen og på takbelegget også bli mindre. Det betyr at det kan ligge lenger enn tradisjonelle belegg som gjerne har en levealder på 10 - 20 år. Et vanlig Derbigum-belegg har en levetid på 30 - 40 år. Med Derbi Brite holder taket sansynligvis tett i enda 10 - 20 åer.

 Selv om dette hvite belegget er dobbelt så dyrt som tradisjonelt takbelegg, regner man med at de ekstra kostnadene er innspart innen 17 år. På en varm sommerdag vil innetemperaturen gjerne ligge et par grader lavere enn hva som ville ha vært tilfelle om man kun hadde et svart tak. Det betyr mindre kjølebehov. Spesielt for matvareforretninger som har åpne kjøledisker betyr dette mye, sier han.

- I Chicago er det nå nærmest et krav om at man skal ha hvite tak på nye bygg. Vi ser også at det kommer store prosjekter også andre steder i verden hvor man nå satser på dette. I Italia har man nylig avsluttet tekkingen av et tak på 35 000 kvadratmeter med det nye belegget.

Ypperlig til omtekking
Spesielt når man skal tekke om et tak, er dette nye belegget vellegnet. Skal man legge belegget på nytt tak kan det legges direkte på et fast underlag som f eks tro, men har man kun isolasjon må man først mekanisk feste et tradisjonelt takbelegg for så å legge det hvite belegget på toppen. En slik to-lags løsning vil være svært effektiv, sier Nypan.

Gjøvik først ute
I Norge er det Takteknikk AS på Raufoss som har fått gleden av å legge det første belegget. Sammen med spesialister fra Derbigum-fabrikken i Belgia har man lagt dette på taket til en nyoppført funkisbolig på Gjøvik.

- Vi legger dette på taket til den nye boligen til Rune Aamodt. Boligen er tegnet av arkitektkontoret JAF - Jan Arne Frydenlund, sier Roar Kristiansen i Takteknikk AS. For oss er dette en liten, men likevel svært interessant jobb, sier Kristiansen som er klar til å legge flere slike tak. Prisen ferdig lagt er kr. 360 kroner pr. kvadratmeter.

- Det at det legges et miljøvennlig tak på denne boligen faller naturlig inn etter som både byggherre og arkitekt har vært opptatt av å bygge en meget energieffektiv og miljøvennlig bolig, sier Kristiansen.

Gjennombrudd
Det nye taktekkingssystemet betraktes som et gjennombrudd når det gjelder hvite takbelegg. Det ligger omfattende forskning bak. Belegget er laget av et patentert akrylimpregnert armering satt sammen med Derbigums modifiserte bitumenmembran. Toppsjiktet har svært god refleksjonsevne.
Det nye belegget som har navnet Derbigum Brite er også godkjent av Energy Star-programmet i USA.