Telenor idømt milliardbot

Telenor er av en russisk domstol dømt til å betale selskapet VimpelCom 2,8 milliarder dollar. Telenor vil ta i bruk alle juridiske virkemidler for å omstøte dommen. 

En domstol i den sibirske byen Khanty-Mansiysk i Russland avsa sist lørdag en dom som holder Telenor ansvarlig for et tap på 2,8 milliarder dollar.

Søksmålet var anlagt av Farimex Product, Inc., som er registrert på De britiske jomfruøyene.

Farimex hevder å eie 25.000 ADR-bevis i VimpelCom, tilsvarende 1.250 aksjer og en eierandel på 0,002 prosent.

Domstolen besluttet at erstatningssummen skal tilfalle VimpelCom. Farimex har inkludert VimpelCom i søksmålet, men VimpelCom har ikke vært representert i saken.

Farimex er et selskap tilknyttet den russiske industrigiganten Alfa Group, som er den største eieren i VimpelCom. Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor har tidligere uttalt at søksmålet fra Farimex er «enda en av de rare konstruksjonene som Alfa gjør», skriver NA24.

– Farimex gir skinn av at det er minoritetsaksjonær i VimpelCom. Vi kan vise til at det styres av Alfa gjennom forskjellige verktøy, blant annet at styrelederen i Farimex er fetteren til Mikhail Fridman, som er styreleder i Alfa Group, sa Melgaard.

Telenor varsler kamp om avgjørelsen. Selskapet varsler at de vil ta i bruk alle juridiske virkemidler for å omstøte dommen, og forventer å vinne fram, skriver Telenor i en børsmelding.