Mer hogst, men pristoppen er passert

I alt ble det solgt åtte prosent mer tømmer til industrien i andre kvartal i år enn i samme kvartal i 2007.

Gjennomsnittlig tømmerpris var 19 kroner høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor, men samtidig 18 kroner lavere enn i første kvartal i år, melder SSB.

Skogeierne solgte i alt 2,3 millioner kubikkmeter tømmer til industrien i andre kvartal i år, noe som utgjør en økning på 8 prosent i forhold til tilsvarende periode i fjor. De fleste fylkene hadde vekst i tømmersalget, og den største volumøkningen fant sted i Buskerud og Nord-Trøndelag, hvor det ble hogd henholdsvis 43 000 og 30 000 kubikkmeter mer enn i samme periode året før. Hedmark var ett av få fylker med nedgang i tømmersalget fra tilsvarende kvartal forrige år. Her var nedgangen på 6 prosent.

De foreløpige beregningene viser at skogeierne fikk 376 kroner i gjennomsnitt per kubikkmeter solgt virke. Det er 19 kroner mer enn i tilsvarende kvartal i 2007, men 18 kroner mindre enn i første kvartal i år.

Det var høyere priser på massevirke som førte til høyere gjennomsnittspriser. Gjennomsnittsprisen for massevirke av furu økte med 51 kroner per kubikkmeter fra andre kvartal i 2007 til andre kvartal i år, mens massevirke av gran økte med 37 kroner. Skurtømmerprisen for gran er nå i gjennomsnitt fem kroner lavere enn den var i andre kvartal 2007.