Frp og Høyre vil selge statlige eierandeler

Med Høyre og Frp i regjering kan næringslivet oppleve omfattende salg av statlige eierandeler. Frp vil selge for 300 milliarder kroner.

En regjering med Frp og Høyre vil foreslå å selge statlige eierandeler i stor skala, bekrefter Torbjørn Hansen, Høyres medlem i næringskomiteen, og Frps Øyvind Korsberg til E24.

Partiene mener det er mulig å gjennomføre salget på en forsvarlig måte i løpet av fireårsperioden, hvis det er flertall for det.

Ifølge Statens eierberetning for 2007 var verdien av statens direkte eierskap på Oslo Børs 570 milliarder kroner ved utgangen av 2007.

Partiene er ikke helt enige om hvor omfattende salget skal være. Frp vil selge ut over halvparten av verdiene og vil kvitte seg med statens eierandeler i SAS, noe Høyre foreløpig ikke vil.

Både Høyre og Frp vil redusere eierandelen i store børsnoterte selskaper som StatoilHydro, Telenor og Yara. Men Høyre vil beholde absolutt flertall i StatoilHydro og Telenor, mens Frp vil selge seg ned til 34 prosent. Høyre vil heller ikke selge seg ytterligere ned i Hydro.