10 helikoptre settes inn mot skogbrannen

Ti helikoptre skal i løpet av fredag kveld settes inn i kampen mot skogbrannene i Froland i Aust Agder.

Samtidig vurderer regjeringen om den skal ta imot tilbud fra europeiske land som vil sende brannfly.

Justisminister Knut Storberget (Ap) og landbruksminister Terje Riis-Johansen var fredag ettermiddag på en rundtur med politihelikopteret over brannområdet for å danne seg et bilde av situasjonen. De ble deretter brifet av ledelsen for brannmannskapene om situasjonen i hele brannområdet før han ved 17-tiden skal holde en pressekonferanse.

Flere helikoptre
Brannsjef Jan Kongsvik sier til NTB at det fra tirsdag til fredag har vært benyttet fire helikoptre, men fredag ettermiddag var tallet kommet opp i fem-seks.
- Det skjer mye ganske raskt nå og jeg vet faktisk ikke hvor mange helikoptre som deltar aktivt i slukkingen i øyeblikket, sier brannsjefen.

Han opplyser at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil sette inn åtte sivile helikoptre, mens det kommer to militære.

Kongsvik ventet fredag ettermiddag besøk av justisminister Knut Storberget.

- Statsråden medvirket
På spørsmål om det var initiativ fra justisministeren som hadde bidradd til å få satt inn flere helikoptre, sier brannsjefen at han forholder seg til informasjonen han får fra DSB, men at «statsråden nok har hatt en finger med i spillet».

Kongsvik vil ikke uttale seg om hvorfor det ikke tidligere er satt inn flere helikoptre i slukkingen, men opplyser at skogbrannberedskapen i statlig regi bare omfatter to helikoptre.

- Det er en ordning basert på erfaringene til nå, men brannen i Froland vil trolig føre til endringer, sier brannsjefen.

Han håper alle helikoptrene kan benyttes til klokken 2 natt til lørdag og så settes inn for fullt igjen klokken 7, etter en obligatorisk pause.