Nordmenn må jobbe lenger i fremtiden

Med det nye pensjonssystemet må norske arbeidstakere jobbe lenger i fremtiden for å opprettholde nivået på pensjonen. Dette skyldes at levealderen til den norske befolkningen stadig blir høyere.

Det går fram av en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Rapporten "Utviklingen i levealder og utforming av delingstall i et reformert pensjonssystem" er skrevet på oppdrag fra Arbeids - og inkluderingsdepartementet (AID) i forbindelse med arbeidet med pensjonsreformen.

Stortinget gikk inn for en ordning med levealdersjustering da pensjonsreformen ble vedtatt i mai 2005. Den nye SSB-rapporten gir en innføring i utformingen av levealderjusteringen. Tankegangen er at en beregnet pensjonsrettighet skal fordeles på forventet antall år som pensjonist. Tidlig pensjonering gir lavere årlige ytelser da det blir flere år å dele ytelsene på. Ved senere pensjonering blir ytelsene derimot høyere. I tråd med denne tankegangen skal det også tas hensyn til at det blir flere år å dele ytelsen på når levealderen øker over tid. Den enkelte kan motvirke en slik reduksjon ved å utsette pensjoneringen.

Les mer her