Flere værstasjoner stenges på grunn av feil

Meteorologisk institutt stanser temperaturmålingene ved flere stasjoner etter avsløringen om feil ved rekordmåleren på Kotsøy. Og geitrams tolkes som snø!

Meldingen om at Kotsøy i Sør-Trøndelag kunne notere varmeste mai-dag på 100 år med en temperatur på 30,1 grader lørdag ble raskt dementert da det ble avslørt at stasjonen ikke står på gress.

Alt annet underlag som grus, stein og asfalt kan nemlig påvirke temperaturen, og rekorden ble annullert av Meteorologisk institutt.

Fire andre
De siste dagene har Meteorologisk institutt stanset målingene ved minst fire andre stasjoner av samme årsak, skriver Adresseavisen.

Både de nye målestasjonene i Soknedal og Gartland i Trøndelag, samt stasjonen på Gulsvik i Hallingdal i Buskerud og på Alna i Oslo er inntil videre innstilt fordi de ikke står på gress.

Geitrams ble snø
Men det er ikke bare feilaktig høy temperatur som skaper problemer for værvarslerne. Nå viser det seg at hypermoderne målere tolker vegetasjon som snø.

Den automatiske målestasjonen på Gartland i Grong i Nord-Trøndelag har siden midten av mai rapportert om oppsiktsvekkende mye snø. Så sent som 2. juni skulle snødybden være 26 centimeter. Men Adresseavisens sjekk avslører at det er geitrams den automatiske stasjonen har fanget opp.

Stasjonen ble satt opp i desember i fjor med en ny type instrument som baserer seg på ultralydmåling.

- Det ble tydeligvis ikke tatt med i beregningen at det kan finnes noe annet på dette observasjonspunktet som kan vokse i høyden enn snø, sier leder for klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt Knut Iden.