GLITNE setter ny miljøkurs for byggenæringen

En gruppe aktører i byggenæringen, med Snøhetta i spissen, har etablert prosjektet GLITNE for å gjøre miljøeffektive bygg mer konkurransedyktige.

Prosjektet støttes av Norges forskningsråd og pågår frem til 2010.

Byggenæringen må endres

Byggenæringen står for 40 % av energibruken og 40 % av den totale avfallsmengden i samfunnet. Næringen har et stort forbruk av helse- og miljøfarlige stoffer vi verken kjenner omfanget eller konsekvensene av. Det er ikke mulig å ta miljøutfordringene på alvor uten at byggenæringen berøres.

Byggenæringen må motiveres

En grunnleggende forutsetning er å motivere byggherrer og eiere til å velge miljøriktig. En vei å gå er å synliggjøre miljøbelastningen økonomisk for å gjøre det enklere å velge miljøriktig. Da må miljøbelastningen for byggverk, og produkter til byggverk, prises i kroner. Systemer som gir direkte økonomisk motivasjon for å velge miljøvennlig blir også utredet.

Miljø skaper forretningsmuligheter

Miljøtilpasningene utløser en rekke forretningsmuligheter på områder knyttet til miljøvennlige materialer og konstruksjoner, digitale dokumentasjonssystemer, energieffektivisering, gjenbruk og avfallshåndtering.