Stinn brakke hos COWI

COWIs kundetreff Løs jakke, fast regi, ble arrangert i Grenseveien 88 onsdag 23. april. 

Det eksterne gjestetallet var så stort at det måtte settes inntaksstopp. Løs jakke kan med rette døpes til Stinn brakke.

Etter velkomstord ved regiondirektør Egil Bøckmann, fulgt av glimt fra COWIs indre og ytre liv ved administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen, var det klart for de eksterne foredragsholderne. Tidsriktig nok var Klima den store overskriften for det faglige innholdet.

Først ut var professor Bjørn F. Magnussen. Under tittelen Klima, energi og miljø – politiske, samfunnsmessige og teknologiske utfordringer, ga han salen et meget engasjert foredrag. Magnussen dvelte spesielt ved tematikken CO2 og den globale temperaturen. Han levnet liten tvil om at han er meget uenig i den norske klimapolitikken, inkludert et stort spørsmålstegn ved politikernes kompetanse i denne saken. Magnussen er også meget kritisk til hva han definerer som en politikerstyrt forskning. Vedtatte sannheter er skummelt og driver sjelden verden fremover.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard fulgte opp med Kosmiske trusler mot klima, teknologi og livet på jorda – i hvor stor grad påvirkes klimaet av fenomener utenfor vår klode? Med stor entusiasme ble publikum gitt innsikt i effektene av solaktivitet, Milankovtich-teorien for istider og de langsiktige, uunngåelige endringene. Sol, planeter, kometer, stjernetåker og asteroider suste over lerretet, ufattelige dimensjoner i tid og rom ble visualisert ved hjelp frukt, imaginære støvkorn og kjappe skrittlengder. Røed Ødegaards innlevelse og fortellerglede gjorde at vi slett ikke følte oss som mikroskopiske uvesentligheter. Snarere litt løftet som en del av noe stort.