De fem døde momentant i rasulykken

De fem som omkom i raskatastrofen i Fjelltunvegen i Ålesund for tre uker siden, døde momentant, mener politiet.

 

Ettersom den femte omkomne ble brakt ut av den sammenraste boligblokken ved 17-tiden fredag, er nå politiets oppgaver fullført. Politimester Arne Sverre Karoliussen i Sunnmøre politidistrikt sier til NTB at han er meget godt fornøyd med den redningsinnsatsen som er foretatt etter katastrofemorgenen 26. mars.
Fortsatt vil det være vakt i området, men nå blir dette en forsikringssak. Noen av de evakuerte naboene kan flytte hjem igjen dersom de ønsker, mens andre må vente til sikkerheten for dem blir bedre.
Imponerende
Etter at ålesundpolitiets oppgaver i Fjelltunvegen nå er over, holdt politimester Karoliussen et siste pressemøte lørdag for å oppsummere innsatsen til redningsmannskaper, brann og politi. Politimesteren er imponert.
– Redningsmannskapene har hele tiden hatt en klar målsetting, og har nådd resultater som i forkant fortonte seg som umulig, sier Karoliussen til NTB.
Mannskapene har stort sett bestått av brannfolk fra Oslo og Ålesund samt kriminalteknikere fra politiet.
– Det har vært en både fysisk og psykisk krevende oppgave, men alt er løst med stor tilfredshet hos alle, sier Karoliussen.
Mange stadier
Politimesteren trekker fram de mange stadiene i redningsprosessen fra katastrofemorgenen 26. mars til den siste omkomne ble tatt ut og kjørt bort fredag ettermiddag.
– Først var det raset, og bergingen av folk fra leilighetene. Så var det brannbekjempelsen, og deretter gasstankproblematikken. Dette førte jo til at flere hundre mennesker måtte evakueres fra boligene i området. Så var det oppgaven med å komme til gasstanken, og sørge for at den ble tappet for gass slik at ilden fra den kunne slukkes, sier Karoliussen.
Beboere i Fjelltunvegen 32 har fått beskjed om at ingen vil motsette seg at de flytter hjem igjen, men det er opp til hver enkelt å avgjøre det. Derimot må naboene i nummer 29 fortsatt smøre seg med tålmodighet. Årsaken er at ulykkesområdet hindrer dem en sikker gang- og rømningsvei.
– Rent rutinemessig er saken under etterforskning hos politiet, men det er for lengst konstatert at det ikke foreligger noe straffbart forhold, sier politimester Arne Sverre Karoliussen i Ålesund til NTB.