Slutt for tvistemål og oppreisning

Tvistemål og oppreisning er ikke lenger gyldige begreper i rettsspråket. Nå heter det allmennprosess og oppfriskning.

Domstoladministrasjonen gjør oppmerksom på dette i en «uformell liste over en del domstolsbegrep som er gått ut på dato». Lista over utgåtte begreper - og de nye begrepene - ble fredag sendt som e-post til en lang rekke journalister og redaksjoner. Bakgrunnen er den språklige fornying og opprydding som har skjedd i forbindelse med at den nye tvisteloven trådte i kraft fra 1. januar i år.

Lovendringen, og dermed den nye terminologien, har etter alt å dømme gått mange rettsreportere hus forbi.

Kjæremål ut
Kjæremål og kjæremålsutvalg er blant de 26 utgåtte begrepene på Domstoladministrasjonens liste. Dermed skal man nå bruke substantivet anke både om en dom og en kjennelse som ønskes behandlet på nytt ved en høyere rettsinstans. Kjæremålsutvalg heter ankeutvalg.

Verbet påanke forsvinner også, og erstattes med verbet anke.
En sak som blir behandlet på nytt, blir ikke lenger gjenopptatt. Den blir gjenåpnet.

Også kvinner
Den språklige oppryddingen har delvis sammenheng med en erkjennelse av at det i 2008 også finnes kvinner innen rettspleien. Derfor heter det ikke lenger jordskiftemann og skjønnsmann, men jordskiftemedlem og skjønnsmedlem.

Nedstammingssak - i dagligtale ofte kalt farskapssak - skal hete slektskapssak.
Begrepene borgerlig aktelse og borgerlige krav er gått ut av domstolsspråket, og erstattet med henholdsvis sosialt omdømme og sivile krav.

Forenklet rettergang finnes heller ikke lenger. Det heter småkravprosess.