Ny nedtur på Oslo Børs

En oljepris godt over 100 dollar er ikke lenger nok til å holde liv i oppgangen på Oslo Børs. Tirsdag sluttet hovedindeksen på 431,06 poeng,-en nedgang på en prosent.

Siden påske har de fleste større selskapene på hovedindeksen hatt en beskjeden, men sikker fremgang. Tirsdag gikk det nedover med de fleste av dem, men StatoilHydro klarte så vidt å komme over på plussiden den siste timen før stengetid.

Bare to handledager etter påske har indeksen sluttet med nedgang, men oppgangen de andre dagene har vært relativ beskjeden.

Hver dag gir markedsanalytikere nye forklaringer på hvorfor den samme indeksen som i fjor sommer lå på godt over 500 poeng, ni måneder senere sliter med å holde seg på oppsiden av 400 poeng.

Den enkleste forklaringen finner man trolig i at etterspørselen etter aksjer er sunket betydelig fra i fjor til i år. Mens handledagene i 2007 gjennomgående lå på en omsetning opp mot 15 milliarder kroner, er det denne våren sjelden børsen gjøres opp med en to-sifret omsetning i ordinær handel.

Og med lav etterspørsel er resultatet gjerne gitt. Dermed blir analytikernes utfordring å forklare årsaken til at folk ikke lenger bruker pengene sine til å kjøpe aksjer.