Scanpix

Ålesund vil granske seg selv

Kommunen vil gjerne være med når årsaken til tragedien i Ålesund skal granskes. Varaordfører Lodve Solholm (Frp) avviser overfor NTB at Ålesund kommune kan komme til å møte seg selv i døra.

Etter raset i Fjelltunvegen i Ålesund har det fra flere hold blitt stilt spørsmål ved Ålesund kommunes rolle som godkjenningsmyndighet for tomta der den seks etasjer høye boligblokken ble bygd. Dersom Ålesund kommune skal ha en representant i arbeidsgruppen som justisminister Knut Storberget skal oppnevne, kan dette fort bli oppfattet som en «bukken som passer havresekken»-rolle.

Gransking
Justisdepartementet og Ålesund kommune skal, ifølge NRK, i samarbeid sette ned en arbeidsgruppe som får i oppgave å finne årsaken til tragedien i Fjelltunvegen 31 i Ålesund.

Solholm har denne uka hatt møte med statsråd Knut Storberget. Storberget vil nå se på sammensetningen av arbeidsgruppen, som skal bestå av fagfolk som geologer og bygningskyndige.

Varaordfører Lodve Solholm sier til NTB at han tror denne gruppen vil bli frittstående nok til å få alle fakta på bordet. Han legger vekt på at det er Justisdepartementet som vil «eie» gruppen, og at kommunen fremstår kun som en samarbeidspartner som kommer med innspill. Han ser det ikke som unaturlig at kommunen har en representant i gruppen.

Ikke syndebukker
– Gruppen må snu alle steiner. Her skal det ikke letes etter syndebukker først og fremst. Jobben er å finne årsaken til det som skjedde, sier Solholm.

Han utelukker ikke at Kommunaldepartementet vil styre gruppen sammen med Justisdepartementet, ettersom arbeidet med en ny plan- og bygningslov er i sluttfasen. Plan- og bygningsloven er ventet til Stortinget i vårsesjonen.

– Vi skal ha på bordet alt som er relevant og som kan være nyttig både for å forklare årsak og for at andre kommuner skal ha nytte av arbeidet som gjøres. Det er mange rasutsatte kommuner her i landet, sier Solholm.

I dagens plan- og bygningslov er mangelen på en uavhengig kontrollinstans i byggesaker kritisert. Tiltakshavers rolle har vært for dominerende. Dette ønsker Kommunaldepartementet å endre på.

Evaluering i september
Solholm sier at tragedien i Ålesund rett og slett kan være et resultat av flere uheldige, sammenfallende omstendigheter og at ansvaret ikke kan plasseres ett bestemt sted.

– Det tror jeg en slik arbeidsgruppe vil kunne gi et svar på, sier Solholm.
Etter det NTB forstår legger Fylkesmannen i Møre og Romsdal opp til en evaluering med en gjennomgang av erfaringene fra Ålesundraset og den påfølgende bergingsoperasjonen i september.

Både politiet, brannvesenet og andre innsats- og støttegruppere har fått mye positiv omtale for arbeidet som er gjort etter at raset gikk.