Rekord i vannskader

Forsikringsselskapene betalte ut 1,46 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger i 2007, mer enn en dobling på ti år. 

Det viser tall Finansnæringens Hovedorganisasjon har innhentet fra landets forsikringsselskaper.

Slurvete oppussing av bad og uforsiktige beboere er hovedgrunnen til at skadene blir stadig større, mener rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Sluk som ikke er tette og vannledninger og rør som sprekker, er skadene vi oftest ser og som gjør størst bygningsmessig skade, sier faglig leder Alfred Dalelv i Varme & Bad, Åge Nilsen Butikk Tromsø.

For i antall er det faktisk færre vannskader som fører til utbetalinger fra forsikringsselskaper nå enn for ti år siden. I 1997 var det registrert 49 873 vannskader, mens det i 2007 var 44 448.

Sluk er synder
Ifølge Varme & Bad er sluket den største synderen på badet.

– Det lappes og jukses mye rundt sluk. Gamle sluk med 4 skruhull var beregnet for belegg. Vi må ofte rive opp nyoppussede bad med råtne sluk som ikke er gode nok, sier Dalelv.

Han mener mange gjør en alvorlig feil når de skal benytte håndverkere.

– Mange tar kontakt med en flislegger uten å oppgradere rør og avløp. Og så er det mange som gjør alt for mye selv, uten å være kompetente.

Dalelv mener det er viktig å alltid kontakte en rørlegger først for å sjekke det rørtekniske i badet.

– Slurv med grunnarbeidet kan føre til alvorlig bygningsskade når vann kommer på avveie. I gamle bad som renoveres må rør skiftes ut, og det finnes ingen snarveier for å gjøre det ordentlig.

Vanntrykk presser på
Håndverkere som legger membran, enten det er rørlegger eller malermester, skal ha godkjennelese for dette, og som kunde kan du be om dokumentasjon på at de jobbet etter våtromsnormen.

– Hvem som helst kan kalle seg flislegger, det er et yrke som ikke krever utdannelse, så det er viktig å sjekke kompetansen til håndverkere før man setter folk i arbeid. Selv rørleggere tar noen ganger snarveier som fører til at arbeidet ikke blir fagmessig riktig utført, advarer Dalelv.

Å forebygge vannskader er viktig for Varme & Bad. Kompetansesenteret i Varme & Bad holder nå kurs for sine rørleggere i hele landet med vannskader som tema.

Også kjøkken og vaskerom kan være udetonerte vannbomber. Det skyldes både nye produkter som amerikanske kjøleskap med vanndispenser, og vår egen latskap.

– Folk flest lar stoppekraner til slike hvitevarer stå på hele tiden. Men det fører til slitasje på gummiledningene når de står med trykk på flere kilo hele tiden.

Slikt trykk er vanligvis på rundt fem kilo, men når inntaket av vann stopper kan trykket komme opp i 40 kilo.

– Installering av Waterguard som overvåker og stopper vannlekkasje med trådløse sensorer, er en rimelig investering mot vannskader på kjøkkenet, sier Alfred Dalelv.