Kommunalt byggetilsyn skal redusere byggefeil

Tre av fire kommuner sier at de driver en eller annen form for byggetilsyn, men kommunenes evne til å drive effektivt tilsyn varierer sterkt.

Det går frem av en undersøkelse Statens bygningstekniske etat har foretatt.

- Ny plan- og bygningslov vil legge opp til økt prioritering av byggetilsyn. Det sier direktør Olav Ø. Berge i Statens bygningstekniske etat.

Han sier alvorlige byggefeil kan forhindres dersom kommunenes tilsyn blir enda bedre.

- De fleste kommunene driver en eller annen form for tilsyn. Det er veldig positivt og det er mange eksempler på at kommuners tilsyn har bidratt til å forhindre feil, mener Berge. Kommunale byggesaksbehandlere vil drive tilsyn og byggenæringen vil samarbeide med bygningsmyndighetene.

- Kommunale bygningsetater har fått merke de senere års høykonjunktur i byggenæringen. Antall byggesøknader sendt til kommunene har økt. I samme tidsrom har en rekke av kommunenes byggesaksbehandlere blitt rekruttert av byggenæringen. Resultatet av en slik situasjon - mye å gjøre og færre folk til å gjøre oppgaven - har i mange kommuner vært nedprioritering av tilsyn. Nedprioritering av tilsyn når det bygges som mest er naturligvis ikke gunstig, sier rådgiver i Statens bygningstekniske etat Anders Reinertsen, som står bak undersøkelsen.

Berge lover fortsatt høy satsing på tilsyn.

- Ny plan- og bygningslov vil legge opp til økt prioritering av byggetilsyn. Statens bygningstekniske etat driver kurs og veiledning til kommunene, og en nylig utgitt temaveileder om tilsyn vil kunne være et nyttig hjelpemiddel for kommunene. Veiledning og kunnskap er ikke nok. En oppgave med så store konsekvenser for liv og helse må prioriteres høyere av flere av kommunene, sier Berge.