Forskerflukt fra høyskoler og universiteter

Stadig flere forskere sier opp jobbene på høyskoler og universiteter. Og stadig færre søker de ledige stillingene.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

- Forskere går over til bedre betalte jobber i næringslivet eller i andre deler av offentlig sektor. Nå ser vi konsekvensene av at forskere og universitetslærere i lang tid har sakket akterut i lønnsutviklingen, sier Sigrid Lem, fungerende generalsekretær i Forskerforbundet.

Forskerforbundet organiserer 16 000 ansatte i forskning og høyere utdanning og registrerer oftere enn før at folk slutter i vitenskapelige stillinger på høyskoler og universiteter.

- Nå er det om lag 120 ledige vitenskapelige stillinger ved norske universiteter og høyskoler. Det er en klar økning i forhold til tidligere år, sier Sigrid Lem.

Problemer i Bergen

Det er særlig høyskoler som utdanner ingeniører og lærere som merker forskerflukten.

- De siste par årene har mange høyskolelektorer fra ingeniøravdelingene sluttet for å gå over i betydelig bedre betalte stillinger, forteller Leif Erik Otterå, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Høyskolen i Bergen.

Og det er ingen kamp om jobbene som blir ledige.

- Det har det vært lyst ut en rekke stillinger der det bare har vært en eller to søkere. Noen stillinger har ikke hatt en eneste søker. Det er nesten umulig å få tak i folk med skikkelig kompetanse, sier Otterå.

Stadig flere unge vil utdanne seg til ingeniør og søker om plass på ingeniørhøyskolene

- Det gjør forskerflukten ekstra ille, sier han.

Lekker i alle ender

Sigrid Lem i Forskerforbundet mener situasjonen er i ferd med å bli prekær.

- Universitetene og høyskolene lekker i alle ender. 40 prosent av landets forskere nærmer seg pensjonsalderen. Flere forskere i mellomskiktet sier opp jobbene sine og samtidig ser vi at svært mange dyktige unge folk går rett ut i arbeidslivet i stedet for å satse på forskning.

Forskerforbundet mener det må et ekstraordinært lønnsløft til for å snu utviklingen.

- Lønn er viktig for å beholde forskere, høyskolelektorer og universitetslærere. Vi konkurrerer både med næringslivet, andre deler av offentlig sektor og med utlandet om de beste hodene. Lønnsnivået for norske forskere gjør det vanskelig i alle sektorer, sier Sigrid Lem.

Powered by Labrador CMS