Vil trekke tilbake godkjenning

Kynningsrud Prefab har mottatt varsel om tilbaketrekking av den sentrale godkjenningen fra Statens bygningstekniske etat. 

Det var i forbindelse med prosjektet Nye Gamlebyen i Oslo at fire balkonger i de øverste etasjene løsnet og tre av dem falt helt ned til bakken 30. november i fjor. Kynningsrud Prefab AS stod som ansvarlig prosjekterende, utførende og kontrollerende for prefabrikerte stål- og betongelemeneter. Når har altså Statens bygningstekniske etat (BE) sendt varsel om tilbaketrekking av den sentrale godkjenningen for alle ansvarsretter i alle tiltaksklasser til selskapet.

”Ulykken slik den er beskrevet tilsier at Kynningsrud Prefab AS ikke har, eller i tiltaket ikke har, tatt i bruk et styringssystem som sikrer forsvarlig prosjektering, prosjekteringsansvar utførelse og kontroll. Å ta i bruk nye løsninger, uten omprosjektering, uten kvalifisert utførelse av personell som ikke har fått tilstrekkelig opplæring og mangel på kontroll av utførelse viser at foretakets evne til risikovurdering av hendelser og tilpasning av systemet til aktuelt behov har vært fraværende”, konkluderer BE i sitt varsel.

I dialog
- Hvis det ikke skjer noe ekstraordinært er det mye som tyder på at dette vedtaket blir stående, sier avdelingsdirektør Malvin Bjorøy i avdeling for sentral godkjenning i BE.

Han presiserer at Kynningsrud Prefab har hatt en plettfri historie før uhellet i Konowsgate 9, og at BE nå vil gå i dialog med entreprenøren. Varsel om inndragning av sentral godkjenning var ifølge Bjorøy en naturlig reaksjon.

- Vi ser alvorlig på hendelsen. Nå har vi fått en måned til å komme med et tilsvar til Statens bygningstekniske etat, sier leder for KynningsrudGruppen Harald Kynningsrud til Byggeindustrien.

Han vil ikke kommentere varselet ytterligere før etter at man har svart BE.

Høyrisiko
NCC Construction mistet i fjor sentral godkjenning, men gjorde en rekke tiltak slik at de raskt fikk godkjenningen tilbake igjen. Bjorøy ser flere likhetstrekk mellom sakene.

– Både i dette tilfellet og i NCC sitt er det utrolig flaks at det ikke går tapt menneskeliv. Det går litt fort i svingene, og da skjer det uønskede hendelser, sier han.

- Det er aldri bare en ting som svikter. I dette tilfellet benyttet man en annen måte enn vanlig å henge opp balkongene på som heller ikke var prosjektert. Dessuten hadde man leid inn folk til å gjøre jobben i stedet for det faste teamet. Dette er høyrisiko, legger Bjorøy til.

Skanska var totalentreprenør for prosjektet, men saken får ingen følge for dem. 

Kynningsrud har ansvarsrett