Studenter kan bli rammet av husleiehopp

Et endringsforslag fra Kommunal- og regionaldepartementet om å opprette separate depositumskontoer for hver enkelt leietaker, gjør at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) kan bli påført millionutgifter.

I dag kan depositumet til flere leietakere settes på én konto. Regjeringens hovedargument for å endre regelverket er å sikre leietakers depositum på én konto, for å hindre at utleier råder over pengene uten leietakerens samtykke, skriver studentavisen Universitas.

SiO forvalter rundt 6.000 studentboliger som er tilknyttet en felles depositumkonto. Endringsforslaget vil i praksis bety at alle som vil leie bolig gjennom SiO, må sette inn penger på separate depositumskontoer. Dette vil koste SiO mellom 300 og 500 kroner per konto. I tillegg må man ha minst ett årsverk til å administrere kontoene. Den årlige utgiftsøkningen er beregnet til 2,5 millioner kroner.

- Vi ønsker ikke at en slik utgiftsøkning skal gå ut over studentenes bokvalitet, men ett sted må vi jo ta pengene fra. Alternativet blir da fort at man vil oppleve en viss økning i husleie, sier hovedstyreleder Egil Heinert i SiO.

Saera T. Khan (Ap) sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen som skal behandle endringsforslagene til husleieloven etter at høringsfristen har gått ut 12. februar. Hun ønsker ikke å spå utfallet, men sier at det vil være naturlig å gjøre et unntak.

- Hvis lovendringen fører til at studentsamskipnadene får en betydelig økning i både arbeidsmengde og utgifter, må vi vurdere om de skal få en egen ordning, sier hun.