Optimera truer Byggmakker

Det kan ligge an til tronskifte på byggevaretoppen i løpet av 2008. 

Optimera vokser kraftigere enn både markedet og konkurrenten Byggmakker som dessuten mister en omsetning på 365 millioner kroner til nettopp Optimera.

På et kjedeledermøte i regi av bransjeorganisasjonen TBF nylig holdt konserndirektør Bent Einar Nygren i Optimera Gruppen et innlegg om konsolidering i bransjen. Her presenterte han tall som viser at Optimera er i ferd med å distansere seg fra nummer tre på listen, Løvenskiold Handel, samtidig som selskapet puster markedslederen Byggmakker i nakken.

Vokser mer enn markedet
Ifølge TBF sine anslag for markedstall for de største aktørene i 2007 hadde markedet en volumvekst på ca 19 prosent. Optimera gjennom sin proffsatsing og gjennom sine Montér-byggevarehus vokste imidlertid mer enn markedet. Veksten i fjor er på rundt 20 prosent som skyldes organisk vekst, og i tillegg kommer oppkjøpt virksomhet.

De offisielle omsetningstallene fra TBF for 2006 viste at Optimera lå på andre plass på rankinglisten vel 1,6 milliarder kroner bak markedslederen Byggmakker. På kjedeledermøtet la Nygren frem estimerte tall for 2007 som viser at forspranget frem til Byggmakker har skrumpet inn til om lag 800 millioner kroner på sammenlignbar virksomhet.

Bytter plass?
I andre halvår i fjor kjøpte Optimera Gruppen opp de to Byggmakkerne Norgesbygg Hallingdal med fem byggevarehus og Høvleriet i Østfold med tre byggevarehus. Dermed bytter om lag 365 millioner kroner plass mellom de to aktørene for 2008. Det betyr at forskjellen mellom de to konkurrentene er vesentlig redusert.

Når Optimera nå har markert seg som den mest oppkjøpskåte aktøren i bransjen, ligger det an til at tronskiftet på rankinglisten for byggevarehandelen kan være nært forestående. Store oppkjøp i år kan gi raskt skifte på toppen, men sannsynligheten for at tronskiftet skjer til neste år, synes større.

– Avstanden er blitt mindre, og vi nærmer oss nr. 1-posisjonen. Dessuten er vi tilfreds med at vi gjennom fjoråret har styrket vår posisjon som nummer to. Men å angi når vi eventuelt passerer Byggmakker, vil det være spekulativt å uttale seg om. Men det er viden kjent at vi med full støtte fra vår eier Saint Gobain har klare ambisjoner om å bli nummer en på det norske markedet, kommenterer Bent Einar Nygren overfor Byggeindustrien.

Les mer om saken i Byggeindustrien nr. 1.