- Treprogrammet EØS-stridig

160 millioner kroner ble fordelt gjennom Landbruks- og matdepartementets tidligere verdiskapingsprogram, det såkalte Treprogrammet. Nå mener Eftas overvåkingsorgan (ESA) at programmet har vært EØS-stridig.

Treprogrammet 2000-2005 har ikke vært i samsvar med EØS-avtalens regler om statsstøtte, framgår det av ESAs vedtak i saken som ble truffet onsdag.
I alt er det overført 160 millioner kroner til programmet.

ESA konkluderer med at utbetalt støtte i utgangspunktet må betales tilbake, men viser samtidig til forhold ved selve saken som gjør at omfanget av tilbakebetalingen kan være begrenset.

Innovasjon Norge
Blant dem som har nytt godt av midlene er Norsk Treteknisk Institutt ved NTNU i Trondheim, Trefokus, Tresenteret, Landbrukshøyskolen på Ås, Wood Polymer Technologies ASA og Klikk Byggesystem, ifølge norkstreindsutri.no.

Norge har en frist på to måneder til å gi ESA en tilbakemelding om hvordan saken følges opp.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier departementet må bruke tid på å gå gjennom ESAs argumentasjon og konklusjoner:
- Dette er et komplisert regelverk og det gjelder et program som ble etablert under en tidligere regjering, sier Riis-Johansen.

Innovasjon Norge forvaltet programmet for departementet fra det ble startet i 2000 til det ble avsluttet i 2005.

- Vi ble orientert av departementet i dag om at det var kommet en uttalelse fra ESA. Vi får ikke sett på brevet før torsdag morgen og kan derfor ikke kommentere dette ennå, sier kommunikasjonsdirektør Katinka Greve Leiner i Innovasjon Norge til NTB torsdag kveld.

byggutengrenser.no klaget
Det var betongindustriens byggutengrenser.no som klaget saken inn for ESA da den ikke vant fram med en klage til Konkurransetilsynet i 2004.

Konkurransetilsynet vedgikk at verdiskapingsprogrammet kunne ha konkurransevridende virkninger, men fant det ikke hensiktsmessig å gå videre med saken «fordi konkurransevridningen fremtrer som tilsiktet ut fra nasjonale skogbrukspolitiske målsetninger».

Les ESAs pressemelding her