Frykter nedleggelse av mindre høyskoler

Mindre høyskoler kan bli nedlagt i kjølvannet av Stjernøutvalgets forslag om slå høyskolene sammen med universitetene, frykter SVs Rolf Reikvam.

Utvalget for høyere utdanning, det såkalte Stjernøutvalget, legger tirsdag fram sine anbefalinger om hvordan høyere utdanning bør organiseres i framtiden. En av utvalgets anbefalinger er å slå høyskolene sammen med universitetene, slik at vi får 8-10 store universiteter i Norge, ifølge NRK.

I dag er det 38 statlige universiteter og høyskoler i Norge. Sju av dem er universiteter, etter at tre høyskoler har fått universitetsstatus. Flere av høyskolene, blant dem Høgskolen i Bodø, posisjonerer seg for å få status som universitet.

- Jeg frykter at flere mindre høyskoler, blant dem Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Nesna i Nordland, vil bli nedlagt i kjølvannet av den prosessen som starter med Stjernøutvalgets innstilling, sier SVs Rolf Reikvam til NTB.
Reikvam sier han ikke har lest Stjernøutvalgets utredning, og at han derfor ikke vet om utvalget konkret vil foreslå nedleggelse av mindre høyskoler.

- Men selv om det ikke blir foreslått i selve innstillingen, tror jeg det vil bli en nødvendig konsekvens av Stjernøutvalgets forslag til omstrukturering, gitt at lekkasjene fra utvalget er riktige, sier Reikvam, som er medlem av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité. Tidligere har han vært medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.