Stortinget vil beholde odelsretten

Stortinget avviser et grunnlovsforslag fra Fremskrittspartiet om å oppheve odelsloven. Et forslag fra Venstre om endringer blir også nedstemt.

 

I tråd med reglene for endring av Grunnloven er forslagene satt fram i forrige stortingsperiode. Bak Frp-forslaget står Carl I. Hagen, Øystein Hedstrøm (nå ute av Stortinget) og Lodve Solholm.

De tre representantene mener at det er gått så lang tid siden grunnlovsparagraf 107 ble vedtatt at den ikke lenger er i overensstemmelse med samfunnsforholdene.

De betegner det som unaturlig at noen skal ha en fortrinnsrett til eiendommer i landbruket på grunn av familieforhold. Frp-representantene peker også på at det praktisk talt er umulig å få kjøpt en landbrukseiendom i det frie markedet.
Flertallet mener at odelsordningen gir et bedre landbruk, at bonden kan drive som selveier, at den sikrer distriksbosettingen og en riktig eiendomsstruktur og at den gir likestilling mellom kjønnene. Komitéflertallet viser også til innstillingen fra Odelslovsutvalget av 2003, der odelsretten blir foreslått opprettholdt.

Saksordfører Lars Peder Brekk (Sp) ser at det kan være innvendinger mot odelsloven, men mener at den gir flere gunstige effekter enn ulemper.
Leif Helge Kongshaug (V) sier at Venstre som et liberalt parti er prinsipiell motstander av den type bindinger som odelsloven gir.

- Hele 90 prosent av alle eiendomsoverføringer i Norge skjer innenfor familien. Sagt på en annen måte: Det er lettere for en afrikaner å få oppholdstillatelse i Norge enn for en nordmann å få kjøpt seg et gårdsbruk, sier Kongshaug.