Kraftig fall på Oslo Børs

Sterk bekymring over utviklingen i amerikansk økonomi sendte Oslo Børs ned med over 3 prosent torsdag. For første gang siden i fjor høst er hovedindeksen under 450 poeng.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 449,84 poeng ved børsslutt klokka 16.30 torsdag. Selv om utviklingen bedret seg noe de siste to timene med handel, var likevel fasiten et fall på 3,17 prosent da handelen stanset.

Nedgangen fortsetter dermed fra onsdag, da hovedindeksen gikk ned med 2,8 prosent.

- Det faller jevnt over i resten av verden også, og det knytter seg først og fremst til usikkerhet rundt nordamerikansk økonomi, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs til NTB.

Bekymring i USA for framtida smitter raskt til Norge.

Flere grunner
I løpet av de sju handelsdagene siden nyttår, har børsen svekket seg over 8 prosent. Dermed er indeksen for første gang siden finansuroen startet i august i fjor på under 450 poeng.

- Enkelte store, internasjonale meklerhus har i dag kommet med analyser som konkluderer med at den økonomiske veksten i USA kanskje er i ferd med å snu, forklarer Eikrem.

For Norges del er årsakene til børsfallet mer sammensatt. I tillegg til påvirkningen fra USA, trekker StatoilHydro og solenergiselskapet REC hovedindeksen ned. I tillegg går oljeprisen noe ned.

- Når alt dette peker i samme retning, gir det ganske store utslag, slik vi har sett i dag, sier Eikrem.

Kjempene trakk ned
REC, som ble omsatt for over 1,8 milliarder kroner, måtte tåle en nedgang på 7,2 prosent mye grunnet en analyse fra meklerhuset Morgan Stanley som konkluderte med at REC-aksjen er priset høyt og at kursen nok kommer til å falle.

Børsgiganten StatoilHydro opplevde en aksjekursnedgang på 3,2 prosent, til en verdi på 157,00 kroner etter at markedet ikke var fornøyd med framtidsutsiktene som ble presentert på onsdagens kapitalmarkedsdag.

Blant selskapene det gikk aller verst for torsdag var Aker BioMarine, som fikk redusert sin aksjeverdi med over 15 prosent, men Kongsberg Gruppen når ganske høyt opp på vinnerlisten etter en verdistigning på 3,2 prosent.