Per Helge

Sagbruk skriker etter tømmer

Ett av de sagbrukene i Norge som bokstavelig skriker etter mer tømmer er MøreTre AS i Surnadal. Det er spesielt furu dette sagbruket er opptatt av å få mer av. Det er tømmer fra Sverige som redder driften. 

Slik de norske skogeierne er organisert, er det vanskelig å få effektiv drift. Bare i Møre og Romsdal er det 9 000 skogeiere. Av disse er det 2 000 som eier mer enn 500 dekar. Men mange har liten interesse av å drive skogen, og det har vist seg vanskelig å få skogeierne til å samarbeide om å drive ut tømmeret. Det er mange små teiger.

Byggeindustrien snakket nylig med nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Han sier at myndighetene ikke har noen tvangsmidler de kan bruke, men i visse områder har man fått til løsninger som har vært positive. Han viser bl a til gode eksempler fra Nord-Trøndelag.

Daglig leder Terje Smistad i MøreTre AS håper likevel at næringsministeren som er gammel skogsarbeider, kan ta noen politiske grep slik at avvirkningen kan økes. Et tiltak kan være at skogeierne pålegges å drive med avvirkning hvert 3 til 5 år. Likevel håper han at skogeierne tar utfordringen – og at man gjennom frivillige ordninger kan skaffe mer lokalt tømmer. MøreTre AS har betalt lokale skogeiere ekstra for furutømmer. Det gjør at man kan spare penger på den kostbare transporten fra Sverige.

I Møre og Romsdal kan det tas det ut 200 000 kubikkmeter tømmer i året (det tilsvarer tilveksten), men man ligger langt under det. MøreTre trenger alene 30 000 kubikkmeter.

For ti år siden ble det tatt ut hele 120 000 kubikkmeter tømmer i fylket. Men Per Egil Rønning i Allskog sier til Tidens Krav at dette var en desidert topp. Kun tre ganger har man tatt ut mer enn 100 000 kubikkmeter i Møre og Romsdal. Det var på 90-tallet. Han sier at de økte prisene på tømmer begynner å få positive ringvirkninger. Siden i fjor er det tatt ut 37 prosent mer furu. Det som har vært et stort problem de siste vintrene er været. Det har vært mye nedbør om høsten og med lite tele i jorden er det meget vanskelig å drive i skogen.

MøreTre AS kan nå takke sitt lokale eierskap for at man fortsatt har holdt det gående. Det er ikke alle eiere som har akseptert at en helt ny saglinje i perioder står stille på grunn av at det ikke er råstoff. Nå er det altså ting som tyder på at man også lokalt begynner å reagere. Det er ikke alle distrikter i Norge som har et sagbruk som kan ta i mot lokalt tømmer. Det rapporteres om god skogsdrift bl a i Oppdal for tiden. Der er det rikelige mengder med furu som nettopp MøreTre er på jakt etter.

I Byggeindustrien nr. 17 har vi en større reportasje fra MøreTre AS som bl. a. er kjent for sitt MøreRoyal-panel.