Overdrevet at operaen gulner

Statsbygg mener det er overdrevet at operabygget gulner, men jobber nå for å finne årsaken til og løsningen på de gule flekkene i marmoren inne i foajeen.

– Det er kraftig overdrevet å si at operabygget gulner, for dette gjelder bare et begrenset område i foajeen som har fått noen gule flekker. Vi holder foreløpig alle teorier åpne og prøver å finne en løsning på problemet sammen med SINTEF, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NTB.

Leverandøren av marmor til operabygget støtter norske fagfolk i at årsaken til gulningen ligger i fukt fra underlaget.

Fulgt alle regler

Misfargingen i operabygget er godt synlig, spesielt inne i den store foajeen. Ivo Lensi fra det italienske firmaet Campolonghi, som har levert marmoren til operabygget, mener gulfargen skyldes fukt i underlaget og ikke steinen i seg selv, melder aftenposten.no.

Njaa Rygh sier til NTB at Statsbygg har fulgt alle regler på området da marmoren ble lagt, og at underlaget fikk tørke lengre enn hva ekspertene rådet til.  

– Nå må vi finne ut hvorfor marmoren gulner. Vi er ennå på prøve- og analysestadiet. Så får vi eventuelt se på hvem som har ansvar for skadene, og eventuelt økonomisk ansvar skulle vi komme dit, sier Njaa Rygh.

Ingen andre tilfeller

Lensi var på befaring med SINTEF og Statsbygg i operaen i Bjørvika 19. november.

– Jeg har aldri sett en lignende farge, en sterk og levende gulfarge, på marmor. Vår teori er at det skyldes stor fuktighet i underlaget. Marmoren ligger som et lokk over fukten, som tvinger seg gjennom steinen, for den har ingen annen vei å ta, sier Lensi på telefon fra Italia til aftenposten.no. Leverandøren samarbeider nå med SINTEF for å finne løsningen på problemet.

– Vi kjenner ingen lignende tilfeller, og vår marmor brukes over hele verden. Det er fuktighet i underlaget, og vi mener at problemet ville oppstått med hvilken som helst steintype, ikke bare med marmor, sier Lensi.

Fukt i betongen

Lensi får støtte fra fagmann Oddvin Fosse i Norsk Steinforum. Han har jobbet med å legge stein i snart 40 år.

– Ut fra strukturen kan jeg ikke se at det er noe galt med steinen, selv om jeg nok heller ville valgt granitt. Mørtelen SINTEF beskriver skulle heller ikke være noe problem. Jeg er nesten helt sikker på at det er fukt i betongen som er problemet, sier Fosse til aftenposten.no. SINTEF jobber nå med å finne årsaken til gulningen, og heller ikke forskningssjef Einar Aassved Hansen kan utelukke at problemet skyldes grunnarbeidet. Rapporten skal etter planen være klar 10. desember.