Tromsø landets svevestøvversting

Tromsø er landets versting når det gjelder svevestøv fra piggdekk. Nå rykker kommunelegen ut med en advarsel.

Ingen andre steder i landet kommer døgngjennomsnittet for svevestøv fra piggdekk så høyt opp som på de verste dagene i Tromsø, og kommunelegen advarer mot at barn leker i utsatte områder.

Tromsø-bilistene nekter å legge om til piggfrie vinterdekk. Hele 91 prosent av bilistene velger piggdekk, noe som fører til ekstremmålinger på utsatte dager. På Tromsøbrua alene fører den omfattende piggdekkbruken til mer enn 50 tonn svevestøv på det 1.016 meter lange landemerket.

Verdens helseorganisasjon (WHO) pålegger byer ikke å ha mer enn 35 dager per år der døgngjennomsnittsverdien av svevestøv i lufta overgår 50 mikrogram per kubikkmeter luft.

Denne grensen blir brutt i Tromsø, slår både kommuneoverlege Trond Brattland og distriktssjef i Statens vegvesen, Nils Arne Johnsen fast. Fra 2010 får ikke byene lov til å overstige gjennomsnittsgrensa på 50 mikrogram mer enn maks sju dager i året.

Bryter WHO-grense
Vegvesenets målinger av lufta på utsatte steder i Tromsø viser at grensa på 50 mikrogram er brutt 29 ganger i år.

- Det spesielle i Tromsø er at vi i år på seks-sju enkeltdøgn ser at døgngjennomsnittet passerer 100 mikrogram. Ingen andre byer kommer opp mot disse målingene. I Oslo og Trondheim kommer man aldri over 75 mikrogram som døgnsnitt, sier Nils Arne Johnsen.

Ifølge kommuneoverlegen er helsefaren størst for dem som på forhånd har en sykdom.

- Vi regner med en økt andel med innleggelser på sykehus med en forverring av for eksempel kols-tilfeller på disse dagene, sier Brattland til NTB.

Bør passe seg
Jo nærmere du oppholder deg en sterkt trafikkert vei, desto større kan plagene fra svevestøvet være. Ifølge Brattland kan 40 prosent av dem som bor i nærheten av en sterkt trafikkert vei få helseplager som følge av svevestøvet.
Flere skoler og barnehager ligger nær sterkt trafikkerte Tromsø-veier.
Kommuneoverlegen vil ikke direkte advare folk mot å bosette seg i de mest utsatte områdene i Tromsø, men de som har hjerte- og lungesykdommer bør ikke bosette seg nært sterkt trafikkerte veier.

På dager med stor forurensning, bør heller ikke barn leke i nærheten av de sterkt trafikkerte veiene, mener Brattland.

Trøsten er at man i Tromsø, motsetning til for eksempel Trondheim, har en god «utlufting» av laget med svevestøv. Det betyr at gjennomsnittsnivåene er lavere i Tromsø enn andre steder med mindre utlufting.

Kampanje
Statens vegvesen i Troms og Tromsø kommune går nå sammen om en informasjonskampanje for å få ned den omfattende piggdekkbruken i Tromsø. Vervarslinga for Nord-Norge skal også utarbeide daglige varsler for svevestøvtilstanden. - Målsettingen er å redusere piggdekkbruken i Tromsø med 50 prosent innen 2010, sier Nils Arne Johnsen i Statens vegvesen.

Administrasjonen i kommunen forbereder et forslag som kan bety at Tromsø som fjerde by i landet innfører piggdekkavgift. Fra før av er dette innført i Oslo, Bergen og Trondheim. Dette har ført til at diskusjonen for og imot piggfrie dekk raser i lokalavisene.