Flytter på 100 millioner kroner

100 millioner kroner av et budsjett med en utgiftsside på drøyt 700 milliarder kroner er alt regjeringspartiene får omdisponere i neste års statsbudsjett. 

Når finansdebatten i Stortinget avsluttes sent tirsdag kveld, vil regjeringens forslag bli vedtatt med minimale endringer. Budsjettets utgiftsside er på rundt 700 milliarder kroner, men det blir bare flyttet på 100 millioner kroner. Økningen på noen poster blir dekket inn ved at ymse-posten på budsjettet blir redusert tilsvarende.

Regjeringen møter en splittet opposisjon. De fire opposisjonspartiene legger fram hvert sitt alternativ uten at det er gjort noen forsøk på å slutte rekkene. Det er bare Fremskrittspartiet som vil bruke mer penger enn regjeringen.

Mer til fattigdom
Drøyt halvparten av påplussingen, 55 millioner kroner, er satt av til fattigdomsbekjempelse og rusomsorg. Regjeringen har fått kraftig kritikk og blitt beskyldt for løftebrudd i forbindelse med sin fattigdomssatsing.
Videre er det ført opp 20 millioner kroner til miljøtiltak og et like stort beløp til universiteter og høyskoler.

Opposisjonen kommer til å hevde at dette er en dråpe i havet og helt utilstrekkelig for å løse problemene på disse områdene.

Løftebrudd-debatt
Det er trolig duket for en ny debatt der regjeringen blir beskyldt for ikke å følge opp løftene i Soria Moria-erklæringen.

Dette vil særlig gjelder områder som forskning- og utdanning, fattigdomsbekjempelse og miljø. På alle disse områdene vil regjeringen bli møtt med forslag om langt større bevilgninger enn den selv legger opp til – og som blir vedtatt.

Venstre foreslår for eksempel 1,7 milliarder kroner mer enn regjeringen til forskning og utdanning og 1,75 milliarder kroner mer til klimatiltak og miljø. Kristelig Folkeparti vil styrke innsatsen mot fattigdom med 295 millioner kroner. Høyre vil ha 1,2 milliarder kroner mer til skole og forskning og 400 millioner kroner mer til fattigdomsbekjempelse.

Frp skiller seg ut
Alle partiene, bortsett fra Frp, sørger for å holde seg innenfor handlingsregelen om bruk av oljepenger. Frp vil også bruke mer neste år.
Budsjettforslagene fra opposisjonen viser også at de tre tidligere regjeringspartiene, KrF, H og V, har laget sine budsjettopplegg etter den samme lesten.

– Vi kunne blitt enige med Venstre over en lang lunsj, med KrF måtte vi nok hatt en kaffekopp i tillegg, sa Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, til NTB i forrige uke.

Frp foreslår å bruke mellom 6 og 7 milliarder ekstra oljekroner innenlands og 7,5 milliarder kroner til et utenlandsbudsjett, det vil si penger som kan brukes til å kjøpe varer og tjenester i utlandet.

Partiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, regner med at Frp nok en gang kommer til å bli møtt med kraftig kritikk fordi partiet bryter handlingsregelen, og derfor, etter de andre partienes mening, setter økonomien over styr.