- Energiforskrift for bygg kan virke mot sin hensikt

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) er bekymret for at den nye energiforskriften (TEK) for bygg kan virke mot sin hensikt.

Beregninger viser at i stedet for å redusere regjeringens intensjon om energireduksjon i bygg med 25 prosent kan det motsatte skje. Særlig gjelder dette næringsbygg med store glassfasader og krav til kjøling. Forskriften gir rom for manipulering.

Årsaken skyldes nivåfeil i forskriftskravene kombinert med en altfor komplisert beregningsmodell. Arbeidet med forskriften viser også at det er gjort svært lite systematisk etterprøving og dokumentasjon av energitiltak i bygg i Norge.

Uansett hvordan fremtredende RIF-eksperter regner på det, vil store glassbygg, lik Gardermoen, oppfylle energikravene som er lagt i forskriften. RIF er bekymret for at man rett og slett kan bygge som man alltid har gjort, med støtte i den nye energiforskriften, og da må det være feil et sted. Vi kan få en situasjon hvor Norge setter opp nye store, flotte, næringsbygg som i praksis har et langt større energiforbruk enn forventet.

Les mer her