Korrupsjon i Sverige vanskelig å oppdage

Korrupsjonen i Sverige er svært diskré og vanskelig å oppdage. Men med bedre regelverk kan den reduseres, heter det i en rapport fra det Brottsförebyggande rådet (Brå). 

Brå har gjennomgått flere hundre tilfeller av mistanke om korrupsjon som er behandlet av Riksenheten mot korruption fra 2003 til 2005. 25 prosent dreide seg om å betale bestikkelser, og 32 prosent om å ta imot bestikkelser. Resten er kombinasjoner av de to eller bedrageri.

Det vanligste er at noen tar imot en bestikkelse for å ta en avgjørelse eller gi informasjon. Men det forekommer også at noen betaler en belønning i ettertid for tjenester som alt er gjennomført eller for å styrke en forbindelse.

De som mistenkes for korrupsjon, er oftest menn, og gjennomsnittsalderen er 53 år. Av de oppdagede tilfellene sto privatpersoner for 37 prosent av anmeldelsene. Bygg- og anleggsbransjen er mer utsatt enn andre.

Ifølge Brå er mørketallet trolig stort når det gjelder bestikkelser mellom private foretak, der få tilfeller anmeldes.

Fra statistikken kan det se ut som korrupsjon er mer utbredt i det offentlige enn i dt private næringslivet. Men det kan være misvisende, siden mørketallet trolig er større i privat sektor.