NAV får AFP-pensjonister tilbake til jobb

NAV i Tromsø vil starte nettverk for AFP-pensjonister som ønsker seg tilbake til arbeidslivet.

I Danmark kommer stadig flere seniorer i jobb gjennom såkalte selvaktiviseringsnettverk.

 - Jeg er ganske så sikker på at en del av dem som har gått av med AFP har hender og hode og hjerte som gjør at de fortsatt har mye å gi i arbeidslivet. Og jeg tror ikke alle synes hverdagen uten jobb er like positiv, sier Bodil Andersen, rådgiver på NAV Arbeidslivssenter Troms.
Andersen og de andre fire medarbeiderne i seniorgruppa ved Arbeidslivssenteret, går i bresjen for å danne seniornettverk. Hele NAV Troms stiller seg bak prosjektet, og initiativtakerne ønsker seg også Senter for seniorpolitikk og partene i arbeidslivet med på laget.

Markedsføre seg selv.
- Nettverket skal skape kontakt med flest mulig ledige seniorer. Gjennom frivillig innsats skal deltakerne selv opparbeide etterspørsel etter egen kompetanse og erfaring, sier Bodil Andersen. Idéen fikk Andersen da hun leste om lignende tiltak i Danmark.

Senter for seniorpolitikk har tidligere skrevet om at danske seniorer som deltar aktivt i nettverk har gode muligheter for å få jobb. I 2005 og 2006 var til enhver tid omkring 2 000 danske seniorer medlemmer i såkalte selvaktiviseringsnettverk. Stadig flere av deltakerne i de danske nettverkene kommer i ordinær jobb. 1 2005 fikk 719 personer fra nettverkene arbeid. I løpet av første halvdel av 2006 hadde 524 deltakere i seniornettverkene fått jobb.

Skattejakten er i gang.
Nå starter NAV Troms jakten på skjulte skatter - seniorer som sitter på utsiden, men brenner etter å bruke sine ressurser i meningsfylt arbeid. Nettverket må fylles med eldre mennesker med virketrang.
- Vi vil mobilisere ressurspersoner blant seniorene lokalt og regionalt. I tillegg vil vi jobbe for å markedsføre nettverket i media, sier Andersen.

Hun har god tro på at tilbudet vil treffe i målgruppa.
- Jeg tror mange kan tenke seg delvis tilbake. Arbeidslivet er jo så mye mer enn bare en jobb, sier Bodil Andersen.

Mål for nettverk for seniorer

Skaffe jobb til flest mulig seniorer, og dermed tilføre arbeidslivet manglende arbeidskraft.
Skape etterspørsel etter seniorenes ressurser.
Motivere ledige seniorer til gjeninntredelse i arbeidslivet.
Øke seniorenes selvtillit, selvutvikling og økonomiske muligheter
Redusere antallet arbeidsdyktige på passive ytelser.