Ville gi bort 300 millioner fikk ikke lov

Industrilederen Trond Mohn fra Bergen ville gi bort 300 millioner kroner til et nytt høyskolebygg i byen, men fikk nei fra Kunnskapsdepartementet.

Da Mohn og ledelsen ved Høgskolen i Bergen troppet opp i departementet, fikk de blankt avslag på det sjenerøse tilbudet, skriver Bergens Tidende.

Møtet fant sted i fjor, omtrent på denne tida, bare noen få måneder etter at daværende statsråd Øystein Djupedal ga grønt lys for å satse på nybygg til Kunsthøgskolen i Bergen - men på betingelse av at private investorer ville medvirke, skriver avisa.

Høykonjunktur
Mohn har vanskelig for å akseptere argumentene han ble møtt med av daværende statssekretær Per Botolf Maurseth om at det var problemer med høykonjunktur og press i økonomien.

- Men staten kan ikke la være å bygge, for vi er kanskje inne i en lang periode med høykonjunktur. Det er jo stort behov på alle felt for høy utdanning og høyt kunnskapsnivå. Derfor får vi heller ta sjansen på at noen bygg blir dyrere enn de kanskje ellers ville blitt, mener Mohn.

Ikke avgjørende
Per Botolf Maurseth begrunner avslaget han ga, slik:
- Tilbudet om privatfinansiering var ikke noe avgjørende argument for å si ja til prosjektet, for det ville likevel gi økt press i økonomien, sier Maurseth.
Direktør ved Høgskolen i Bergen, Nils Mæhle, forstår at ansatte og studenter sitter med et stadig sterkere inntrykk av at de blir holdt for narr. Han har nå visse forventninger til et møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV). Mæhle har fått løfte om at det blir et slikt møte innen få uker.