Bygger jazzhus med operasnitt

Et nytt jazz- og teaterhus i Molde skal stå klart til 50-årsjubileet for Moldejazz i 2010. Bygget får en form som gir assosiasjoner til det nye operahuset i Bjørvika.

Vinneren av arkitektkonkurransen ble offentliggjort torsdag kveld.
Det særpregede bygget som skal reises på Gørvellplassen midt i Molde sentrum er tegnet av arkitektkontoret 3XN i København, som vant konkurransen blant 22 prekvalifiserte arkitektkontor.

Penger fra Giske
Kulturdelen av bygget blir på 6.000 kvadratmeter og får en prislapp på vel 350 millioner kroner inkludert et parkeringsanlegg. I tillegg kommer en boligdel, slik at det totale arealet blir på 11.000 kvadratmeter.

Kulturinstitusjonene som skal inn i nybygget er Moldejazz, Teatret Vårt, Kunstnersenteret i Møre og Romsdal og et bibliotek over tre etasjer.

Kulturminister Trond Giske har allerede gitt forhåndstilsagn på midler til kulturdelen av bygget. Det samme har også Møre og Romsdal fylke og Molde kommune gjort. Kommunen stiller også med tomt.

Et jazzsenter
Festivalsjef for Moldejazz, Jan Ole Otnæs, sier til NTB at bygget vil bli et framtidig senter for Moldejazz, med fire innen- og utendørs scener. I tillegg får festivaladministrasjonen nye, tidsmessige lokaler og kommer under samme tak som flere andre kulturinstitusjoner.

Jurylederen, sivilarkitekt Kjell Vatne, sier til NTB at mange assosierer det nye jazz- og teaterhuset med operaen i Bjørvika.

- Vi i juryen har ikke tenkt slik. Vi har lagt vekt på at bygget er kompakt og gir en god arealøkonomi. Det åpner for flere muligheter både inne og ute. Det åpner opp i stedet for å lukke igjen, og gir dermed en god kontakt både med sentrum og med fjellene bakenfor.