En historisk dag, sier Stoltenberg

Dette er en historisk dag, sier en stolt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter at det er kommet inn en statsråd med innvandrerbakgrunn i regjeringen.

Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) overtar styringen av Barne- og likestillingsdepartement etter Karita Bekkemellem (Ap), og får i tillegg ansvar for antidiskrimineringssakene i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Hun får imidlertid ikke ansvar for Utlendingsdirektoratet (UDI).

- En tydelig rolle
- Nå får vi en regjering som speiler det flerkulturelle Norge bedre enn før. Jeg ønsker at Manuela skal ha en tydelig rolle. For meg er det et selvstendig poeng å ha med en innvandrer i regjeringen. Det er også et historisk perspektiv over det, sa statsministeren etter at han kom ut fra statsråd på Slottet der de nye statsrådene ble utnevnt.

Han påpekte at Ap har stått i fremste rekke i kampen for arbeidernes og kvinnenes interesser. Nå er turen kommet til å ta den samme kampen for innvandrerbefolkningen sammen med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ifølge Stoltenberg.

Ramin-Osmundsen er født på franske Martinique og ble norsk statsborger bare for kort tid siden.

- Jeg skal arbeide mot diskriminering og for likestilling og forsøke å løfte arbeidet opp på et nytt nivå, sa Ramin-Osmundsen i sin første kommentar i den nye jobben.

Ba om å få gå
Stoltenberg sa at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) går av etter eget ønske, men han ville ikke svare på om Karita Bekkemellem også har bedt om å få gå av som statsråd.
Bjørnøy blir erstattet av Erik Solheim, som overtar styringen av Miljøverndepartementet, samtidig som han beholder ansvaret for utviklingssakene i Utenriksdepartementet.

Stoltenberg og Solheim la begge vekt på at sammenhengen mellom utvikling og miljø er en av de store utfordringene i vår tid.

- Dessuten er det de fattige som vil lide mest på grunn av klimaendringene, sa Solheim på Slottsplassen.

Han får med seg stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV) som statssekretær.
- Jeg har ikke drevet aktivt med miljøvern de siste årene, og Sørensen er vel den politikeren som kan dette best. Jeg tror vi sammen kan bli et slagkraftig team, sa Solheim.

Forskning
Djupedal blir etterfulgt av to statsråder i Kunnskapsdepartementet. Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell blir sjef i departementet, med ansvar for barnehage- og opplæringssaker.

Fylkesmann Tora Aasland (SV) i Rogaland får ansvar for forskning og høyere utdanning.

- Det er spennende å komme tilbake til rikspolitikken, sa Aasland torsdag.
Hun ville ikke uten videre svare ja på om det nå blir mer penger til forskning.
- Men jeg blir en statsråd som ønsker å være til stede og lytte. Jeg tar over et stort fagfelt, som er viktig i forhold til regjeringens ambisjoner, sa Aasland.

Personvalg viktig
Statsministeren innrømmer at endringene i departementsstrukturen henger tett sammen med valget av statsråder. Han understreker også at det er han som har ansvaret for regjeringens sammensetning, men at valget av statsråder er foretatt i nært samarbeid med lederne i de andre regjeringspartiene.

- Når vi har gått halve løpet, er det naturlig å tenke gjennom situasjonen og se om det er riktig å gjøre noe med både personer og strukturer, sier han til NTB.

- Endringene er en fornyelse, men regjeringens politikk føres videre selv om det er noen andre personer som forvalter den på noen områder, sier Stoltenberg.