Drikkevannet friskmeldt tidligst fredag

Tidligst fredag ettermiddag kan innbyggerne i Oslo drikke vann fra springen uten å koke det først. Men i verste fall kan de bli nødt til å koke drikkevannet ut året.

For hvis prøveresultatene fortsetter å vise rester av parasitter, kan Oslos befolkning bli nødt til å måtte koke vannet fram til det nye renseanlegget for Oslo står klart, et anlegg som vil være i stand til å filtrere bort parasittene Giardia og Cryptosporidium som nå er funnet i drikkevannet.

- I beste fall får vi nå to runder med negative prøver. Da vil vannet tidligst bli friskmeldt sent fredag ettermiddag, sa direktør Finn Johansen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Advart på morgenen
Onsdag morgen ble innbyggerne i Oslo vekket av en oppfordring om å koke drikkevannet i minst tre minutter på grunn av farlige parasitter. Dagen før fant Vann- og avløpsetaten parasitter i drikkevannet på tre steder i Storo-området, som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg.

Foreløpig har man ingen oversikt over hvor smitten kommer fra, men en ting som er sikkert, er at parasitten opprinnelig stammer fra avføring fra folk eller dyr. Hvordan parasittene har havnet i vannet vites ikke.

I prøvene som er tatt er det kun funnet fem organismer, men fordi sykdommen kan være så farlig ønsker vannmyndighetene ikke å ta noen sjanser. Høsten 2004 ble Bergen rammet av en Giardia-epidemi, til sammen ble 1.522 personer syke av bakterien, og noen av disse sliter fremdeles med langtidsvirkninger. Deriblant sliter noen med kronisk utmattelsessyndrom.

- Et individ kan bli smittet av noen få parasitter. Noen hevder et sted mellom 10 og 20, mens det vanligste er å hevde et sted rundt 50 parasitter, sier smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Ingen syke
Helsemyndighetene kjenner foreløpig ikke til at noen har blitt syke av parasittene, men anbefaler folk å ta kontakt med lege dersom man får sterke smerter i mage og tarm, kombinert med diaré og/eller brekninger.
Inkubasjonstiden - den tid det tar fra smitte til sykdomsutbrudd - er fra «noen døgn» til et par uker, ifølge Veterinærinstituttet.

- Vi har vært i kontakt med legevakten og folkehelseinstituttet, men ingen av disse har meldt om noe unormalt, sier smittevernoverlegen. Han understreker at situasjonen som nå har oppstått er litt unormal. Vanligvis leter en etter smitten etter at folk har blitt syke, mens det nå er funnet små spor av en potensielt farlig bakterie, men ingen så langt har blitt syke.

Oslo-folk som får drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg er ikke omfattet av anbefalingen om å koke vannet. Skullerud vannrenseanlegg forsyner de sørøstre bydelene Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø, samt Ski kommune.