SINTEF tapte skattesak om 30 millioner

SINTEF-gruppen har tapt en skattesak mot staten og må betale cirka 30 millioner kroner i skatt for årene 2001-2007.

Frostating lagmannsrett fastslår i en enstemmig dom at stiftelsen SINTEF og fire datterselskaper har plikt til å betale både formuesskatt og inntektsskatt.

SINTEF, SINTEF Energiforskning AS, SINTEF Fiskeri og Havbruk AS, SINTEF Petroleumsforskning AS og Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt AS er også dømt til å betale staten ved Sør-Trøndelag fylkesskattekontor saksomkostninger på 68.400 kroner hver - til sammen 342.000 kroner.

SINTEF opplyser i en pressemelding at det blir vurdert om saken skal ankes til Høyesterett. «Uansett vil SINTEF arbeide aktivt politisk for en endring av loven», heter det i pressemeldingen. Der blir det også hevdet at det er «rimelig at allerede ilagt formuesskatt for årene 2001-2007 ettergis».

Lovendring
Kunnskapsminister Øystein Djupedal besøkte SINTEF noen dager før kommunevalget, og lovet da at regjeringen vil foreslå å endre skatteloven slik at forskningsstiftelser fra 2008 slipper å betale formuesskatt. Dette er fulgt opp med et forslag i statsbudsjettet for 2008.

I pressemeldingen om lagmannsrettens dom argumenterer SINTEF for at lovendringen om skattefritak for forskningsstiftelser også må omfatte inntektsskatt.

50 års skattefrihet
SINTEF har i søksmålet mot staten argumentert med at det foreligger en langvarig ligningspraksis om at forskningsinstituttene ikke er skattepliktige. For SINTEF har denne praksisen vart i vel 50 år før skatteplikten ble tatt opp etter et bokettersyn i 2000.

Lagmannsretten påpeker i domspremissene at SINTEFs virksomhet har vært betraktet som skattefri i mer enn 50 år. Men retten påpeker også at virksomheten har vært i stadig forandring. Og ut fra en helhetsvurdering har lagmannsretten konkludert med at SINTEFs virksomhet «i langt større grad har et ervervsmessig preg» enn den virksomhet som er beskrevet i en dom som angikk skatteplikt for Veritas, og som SINTEF har brukt som argument for sitt syn.