Nordmenn på lånetoppen i Skandinavia

Nordmenn låner mer enn sine nordiske naboer og har rekordhøy gjeld. Samtidig registrerte inkassoselskapene i første halvår den sterkeste økning noensinne i antall inkassosaker.

Norske husholdninger har i gjennomsnitt en gjeld som tilsvarer 1,9 ganger den disponible inntekten. Det gir oss en topplassering i Norden. Ikke uventet har svenskene minst gjeld.

- I Norge er det mange flere enn i Sverige som eier sin egen bolig. Derfor har vi også mer gjeld enn svenskene, men det betyr ikke at vi bør låne til langt over pipa, sier administrerende direktør i inkassoselskapet Intrum Justitia, Rune Viermyr.

Selskapet har innhentet tall fra de statistiske sentralbyråene i de nordiske landene, men fra Sverige og Danmark foreligger bare tall for 2005.
Sammenligner man Norge, Sverige og Danmark det året, er norske husholdningers gjeld 1,72 ganger disponibel inntekt, mens tilsvarende tall for svenskene er 1,43 og for danskene 1,62.

Etter den tid har den norske bruttogjelda steget voldsomt og trolig langt mer enn i de to andre landene.

Viermyr sier at fremskrivninger foretatt av Norges Bank kan tyde på at norske husholdningers gjeld i 2009 vil ligge på 230 prosent av disponibel inntekt.
- Det er viktig å legge inn en sikkerhetsmargin på renten. Økonomien bør tåle en renteoppgang på 3 til 5 prosentpoeng, sier Viermyr.

Han viser til den ferske inkassostatistikken fra Kredittilsynet. Den viser at inkassoselskapene i første halvår i år mottok 2.128.000 nye inkassosaker. Dette er en økning på 9,5 prosent fra første halvår 2006 og en så høy økning har aldri tidligere vært registrert, sier Viermyr.