Manglende miljømålinger setter Oslofjorden i fare

Til tross for at nødvendig måleutstyr er lett tilgjengelig, velger myndighetene å utføre mudringsoperasjonene i Oslofjorden uten tilstrekkelig kartlegging.

Norge er ett av få land som gjennomfører mudringsoperasjoner uten å kreve kontinuerlig overvåkning av strømforhold og sedimentspredning.

- Det kan føre til at giftstoffer som er bundet til sedimentene spres med vannmassene, heter det i en pressemelding fra selskapet Nortek AS.

I de fleste farvann følges mudringsoperasjoner av pålegg om grundig og kontinuerlig overvåkning av strømforhold og sedimentspredning. Blant annet ble det i Sverige nylig gjennomført kontinuerlig overvåking av alt suspendert materiale under det to år lange mudringsprosjektet i Gøteborg havn. Tilsvarende satte danske og svenske myndigheter strenge miljøkrav under planleggingen av Øresundsbroen, og det ble på forhånd avtalt konsekvenser for byggearbeidet hvis de miljømessige forutsetningene ikke ble overholdt under byggingen av den 13 kilometer lange motorveien.

Denne typen overvåkning er en integrert del av selve mudringsoperasjonen og brukes både for å etablere tilstanden før oppstart, veilede selve operasjonen og kartlegge netto effekt etter at bunnmassene er flyttet.

- På denne måten sikrer man seg at giftstoffer som er bundet til sedimentene ikke sprer seg med vannmassene og at operatøren utfører arbeidet i henhold til intensjonene. Det er mulig å kartlegge og kvantifisere denne type spredning av oppløste sedimenter ved hjelp av kommersielt tilgjengelig og relativt rimelig utstyr. Apparatene kan avlese hele vannsøylen i sanntid fra fartøy eller fra bunnmontert utstyr. Testing av optisk og akustisk utstyr for denne typen overvåkning har vært gjort i stor skala, og standardmetoder brukes av alle de store mudringsselskapene over hele verden, heter det i meldingen.

Den norske teknologibedriften Nortek AS, som utvikler og produserer spesialinstrumenter for fysiske målinger i havet, stiller seg kritisk til den manglende anvendelsen av tekniske miljømålinger ved mudringsoperasjonene i Oslofjorden.

- Med tanke på Oslofjordens beliggenhet og sårbarhet, har vi vanskelig for å forstå hvordan det er mulig å unnlate å benytte seg av de mulighetene som foreligger. På dette området avviker Norge klart fra hva som er normal praksis ellers i verden. Til tider kan det se ut som om vi foretrekker å lukke øynene og håpe på det beste. Denne sparemetoden er skummel når ingen vet hvor giftstoffene blir av, sier Atle Lohrmann, daglig leder i Nortek AS.