Vil ha økt bruk av miljøvennlige byggevarer

Kommunal- og regionaldepartementet mener miljøvennlige materialer og stoffer i for liten grad brukes i den norske byggenæringen.

Derfor støtter departementet Næringslivets stiftelse for miljødeklarasjoner med 155 000 kroner. Midlene skal benyttes til utvikling av flere miljødeklarasjoner for byggevarer og til økt bruk av slike deklarasjoner i BAE- næringen.

I en melding fra departementet heter det at introduksjon og bruk av miljødeklarasjoner er viktig både for bevisstgjøring om miljøvennlige produkter - og bruken av disse.

- Myndighetene vil at bruken av miljøvennlige materialer og stoffer i byggevirksomheten skal økes. For å nå dette målet er det viktig å få flere miljødeklarerte produkter tilgjengelig for BAE- næringen, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Hun mener miljødeklarasjoner vil være en god måte å dokumentere oppfyllelse av miljøkrav til byggevarer gitt i plan- og bygningsloven og teknisk forskrift til loven. 

- For å kunne vurdere ulike produkter opp mot hverandre er miljødeklarasjoner viktig ved at de muliggjør sammenlikning av relevante data på produktene, heter det i meldingen.

- Byggenæringen har selv tatt tak i utfordringen ved å fremme bruk av miljødeklarasjoner. Dette arbeidet har likevel ikke gått så raskt som ønsket. Jeg ser derfor behov for at departementet bidrar i dette arbeidet. Kompetanseutvikling og informasjonsspredning vil være viktig for å gjøre ordningen og produktene kjent i BAE-næringen, sier Meltveit Kleppa.