Tomtefesterne både vant og tapte i Høyesterett

Tomtefesterne både vant og tapte da Høyesterett avsa dom i tomtefestesaken fredag.

 

- Høyesterett har valgt en balansert løsning hvor de har godtatt retten til forlengelse av festeforhold. Dette er et alternativ som veldig mange vil være tilfreds med, men det fører ikke til at man får hånd om eiendommen på de vilkår som Stortinget fastslo, sier tomtefesternes advokat Anders Ryssdal til NTB.

Enstemmig
Høyesterett kom enstemmig fram til at paragraf 33 om retten til forlengelse av leieforhold på uendrede vilkår etter at festetiden er ute, ikke er i strid med Grunnloven. Derimot mente retten, mot en stemme, at bestemmelsen i paragraf 37 om at prisen ved innløsning av festetomten skal settes til 40 prosent av tomteverdien på innløsningstiden, er grunnlovsstridig.

I praksis vil dette bety at festere som ikke klarer å løse inn tomten, vil kreve at festeavtalen føres videre som den er. Etter fredagens dom kan ikke tomteeier motsette seg dette.

- De som ønsker det, kan forlenge festeavtalen etter samme vilkår som før. Det vil være en oversiktlig og god løsning. Der hvor det er aktuelt å løse inn eiendommen, må man forhandle seg til en innløsningspris, sier Ryssdal.
Leieavtalene ble vurdert opp mot Grunnlovens paragraf 97 om at ingen lover skal gis tilbakevirkende kraft, mens innløsningen ble vurdert opp mot paragraf 105 som gir full erstatning ved ekspropriasjon.

Fornøyde festere
Norges Tomtefester Forbund er likevel godt fornøyd med dommen selv om de ikke nådde fram i alle tre sakene.

- Nå slipper regjeringen å gå nye runder for å lage en tomtefestelov. Det som nå må til er enda mer konkrete retningslinjer og instrukser som skjærer gjennom bortfesternes harselering av skikkelige menneskers liv og boligforhold, sier lederen i forbundet Arne Olbergsveen i en pressemelding.

Tre saker
Høyesterett hadde tre saker til behandling, to om festeavtaler og en om innløsningsrett.

Den ene saken gjaldt et sameie i Oslo som krevde forlengelse av samme festeavtale som tidligere. Boligsameiet på Ullern i Oslo ønsket å forlenge en 50 år gammel festekontrakt på samme vilkår som tidligere, men tapte i tingretten.
Den andre var en sak om forlengelse fra Hallingdal tingrett der grunneieren tapte da han ville øke festeavgiften fra 1.622 kroner til 9.000 kroner per år.
I begge sakene ble ringrettens kjennelse satt til side. Partene ble dømt til å betale sine egne saksomkostninger.

Den tredje saken var fra Ryfylke tingrett som kom fram til at en grunneier skulle ha markedspris for innløsning av en bolig i Strand kommune. Her kom Høyesterett til at kravet fra fester om å betale 40 prosent av tomteverdien er grunnlovsstridig.